Din cuprinsul articolului
Milioane de femei care se confruntă cu o formă severă de sindrom premenstrual (PMS) prezintă un risc mult mai mare de a suferi un accident vascular cerebral potențial mortal, sugerează un studiu major.
Deși majoritatea femeilor vor experimenta sindromul premenstrual, care poate provoca simptome fizice și emoționale stresante în săptămânile dinaintea menstruației, aproximativ o treime dintre acestea pot suferi o formă severă, ce poate necesita tratament.
Recent, cercetătorii suedezi au descoperit că femeile diagnosticate cu sindrom premenstrual au, în general, cu 10% mai multe șanse de a dezvolta boli cardiovasculare decât cele fără acest diagnostic. Detaliind tipurile de boli cardiovasculare, echipa a constatat că femeile cu PMS au un risc cu 27% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral și cu 31% mai mult de a dezvolta o aritmie cardiacă, notează Daily Mail.
O aritmie este o problemă potențial gravă legată de modul în care bate inima – fie prea încet, fie prea repede sau neregulat – și poate contribui la apariția atacurilor de cord.
În cadrul studiului, cercetătorii de la Institutul Karolinska din Stockholm au analizat datele din ultimele 22 de ani ale aproape 100.000 de femei diagnosticate cu sindrom premenstrual. Ei au comparat ratele problemelor de sănătate ale inimii, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale și aritmiile, cu cele din populația generală și cu cele ale surorilor femeilor, care nu erau diagnosticate cu PMS.
Într-un articol publicat în revista Nature Cardiovascular Research, echipa a menționat că, chiar și atunci când au fost luate în considerare factorii cunoscuți ce contribuie la riscul crescut de boli cardiovasculare – precum obezitatea și fumatul – legătura dintre PMS și aceste probleme de sănătate a rămas semnificativă. Yihui Yang, expert în medicina mediului și primul autor al studiului, a subliniat că riscul acestor probleme cardiovasculare este deosebit de ridicat pentru anumite grupuri de femei.
„Riscul crescut a fost mai evident în cazul femeilor diagnosticate înainte de vârsta de 25 de ani și al celor care au suferit și de depresie postnatală, o afecțiune influențată și de fluctuațiile hormonale„, a spus ea.
Sindromul premenstrual crește riscul de boli cardiovasculare
Deși nu este clar cum exact sindromul premenstrual ar crește riscul de boli cardiovasculare, cercetătorii sugerează că fluctuațiile hormonale din cazul pacientelor cu PMS ar putea perturba diverse sisteme biologice ce reglează aspecte precum tensiunea arterială, inflamația sau conversia alimentelor în energie, fiind factori posibili.
Totuși, echipa a menționat că acest domeniu necesită cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine legătura dintre PMS și riscurile cardiovasculare.
Estimările privind numărul de femei care suferă de un sindrom premenstrual semnificativ din punct de vedere clinic – adică care necesită tratament – variază, deoarece sunt utilizate criterii diferite. Unele studii estimează prevalența la una din 20 de femei, în timp ce altele o plasează la 30%, ceea ce înseamnă aproximativ una din trei femei.
Medicii susțin că atunci când sindromul premenstrual afectează grav bunăstarea fizică, psihologică, socială și economică a unei femei, acest lucru justifică un diagnostic corect și, ulterior, sprijin și tratament. Cu toate acestea, experții britanici estimează că doar una din patru până la una din două femei cu PMS semnificativ din punct de vedere clinic solicită ajutor din partea medicilor.
Simptomele sindromului premenstrual
Sindromul premenstrual este un termen general pentru o serie de simptome fizice și psihologice care apar, de obicei, cu una până la două săptămâni înainte de menstruație.
Aceasta reprezintă faza luteală a ciclului menstrual, adică perioada dintre ovulație – când ovulul este eliberat din ovar – și menstruație, care constă în desprinderea mucoasei uterine ce provoacă sângerarea vaginală.
Simptomele sindromului premenstrual includ schimbări de dispoziție, depresie, iritabilitate, anxietate, probleme de somn, balonare, crampe, dureri de cap, sensibilitate la nivelul sânilor, pete, păr gras și modificări ale apetitului.
Unele femei se confruntă cu mai multe simptome decât altele, iar severitatea acestora poate varia pe parcursul vieții.
Femeile afectate de PMS sunt sfătuite de NHS să adopte măsuri precum exerciții fizice regulate, yoga și meditație, și să reducă fumatul și consumul de alcool pentru a ameliora simptomele.
Dacă aceste modificări ale stilului de viață nu sunt suficiente, femeile pot consulta medicul de familie, care le poate recomanda tratamente suplimentare, precum terapia cognitiv-comportamentală, medicamente pe bază de hormoni, cum ar fi pilula contraceptivă, sau antidepresive.
În cazuri rare, femeile pot suferi de o formă extrem de severă de PMS, cunoscută sub numele de tulburare disforică premenstruală (PMDD).