Categories: Expertul zilei

Singurul aliment pe care e bine să-l mâncăm zilnic. Medic celebru: Nu sunt restricții

Singurul aliment pe care e bine să-l mâncăm zilnic. Academicianul Irinel Popescu, o personalitate marcantă în domeniul științelor medicale, supranumit părintele transplantului în România, a vorbit despre importanța nutriției.

Medicul Irinel Popescu este profesor de chirurgie în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și director al Centrului pentru Boli Digestive și Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, București.

Singurul aliment pe care e bine să-l mâncăm zilnic. Medic celebru: Nu sunt restricții

Invitat în podcastul lui Cătălin Măruţă, dr. Irinel Popescu a atras atenția că din alimentație nu trebuie să lipsească ustoroiul și fructele.

Usturoiul este recunoscut pentru beneficiile extraordinare asupra sănătății, fiind numit și condimentul medicament.

Usturoiul are multe acțiuni pozitive. Este foarte „neplăcut” social, dar este foarte bun pentru vasele de sânge și altele”, a subliniat prof. dr. Irinel Popescu.

Fructele reduc riscul bolilor de inima și protejează organismul în fața dezvoltării unor forme de cancer, reduc riscul dezvoltării diabetului de tip 1 si tip 2, ajută la scăderea tensiunii arteriale și asigură buna funcţionare a rinichilor.

Iar dintre toate fructele, cel recomandat de specialist pentru un consum zilnic este mărul, „care ține doctorul departe”.

„Din punctul meu de vedere, nu sunt restricții când vorbim de legume și fructe. Mere putem mânca zilnic. „Un măr pe zi ține doctorul la distanță”, un proverb valabil și astăzi. Eu mănânc din toate fructele, dar nu fac excese.

Fructele pot provoca exces de glucoză, iar de la o vârstă încolo nu este bine. Aș face o recomandare: să schimbăm fructele, adică să nu mâncăm doar afine, de exemplu.

Mere putem mânca zilnic, dar alte fructe este bine să variem. Să mai rotim fructele și legumele. Fiecare aduce un beneficiu și nu recomand să rămânem doar, de exemplu, la broccoli. Mai variem”, a spus reputatul medic Irinel Popescu.

Prof. dr. Irinel Popescu: Realizez că a fost mâna lui Dumnezeu care m-a ajutat

Prof. univ. dr. Irinel Popescu a avut o contribuție decisivă la înființarea programelor de transplant hepatic în mai multe unități medicale din țară, dar nu numai.

Astfel, în anul 2013 era înființat programul de transplant hepatic la Spitalul Republican din Chișinău, Republica Moldova, iar un an mai târziu, în 2014, se puneau bazele acestui program la Spitalul „Sfânta Maria“ din București.

În anul 2016, cu contribuția prof. univ. dr. Irinel Popescu, era înființat un program de transplant hepatic și la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași, iar mai apoi la Spitalul Sanador din București.

Reputatul profesor a dzvăluit că are un mare regret, acela că n-a crezut mai devreme în Dumnezeu.

„Dacă este să fiu extrem de sincer… poate că nu m-am apropiat un pic mai devreme de religie. La un moment dat, părea că între știință și religie este o incompatibilitate maximă.

Am descoperit târziu nu doar că nu există nicio incompatibilitate, ci și că una fără alta nu funcționează.

Realizez că uneori a fost mâna lui Dumnezeu care m-a ajutat pe mine și echipa medicală din care am făcut parte să continuăm pe un drum extrem de greu, presărat cu multe dificultăți”, a mai zis profesorul.

Recent Posts

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

40 de minute ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

o oră ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

2 ore ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

2 ore ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică