Sari la conținut

Usturoiul reduce colesterolul ridicat și scade tensiunea arterială

usturoi
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Remedii naturale

Usturoiul este una dintre cele mai consumate plante medicinale din lume. Nu numai că îmbunătățește aroma unui fel de mâncare, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate cu proprietățile sale medicinale fantastice.

Experții în sănătate recomandă utilizarea usturoiului în toate mesele pentru o îmbunătățire generală a sănătății. Compușii de sulf din usturoi sunt cauza principală a efectelor sale benefice asupra sănătății.

Cum ajută usturoiul la reducerea colesterolului

Au fost efectuate mai multe studii pentru a găsi efectele usturoiului asupra colesterolului. Potrivit cercetărilor publicate în National Library of Medicine, substanțele chimice tio-sulfinite din usturoi sunt transformate în alicină atunci când sunt expuse la aer în timp ce se toacă și se taie păstăile, care este folosită pentru reducerea nivelului de colesterol.

Diferite produse cu usturoi vor scădea nivelul colesterolului în rate diferite. Usturoiul primește, de asemenea, mirosul său distinct de la alicină, care beneficiază de:

  • Reducerea colesterolului LDL sau rău
  • Ajută la îmbunătățirea imunității
  • Scade tensiunea arterială

Cele mai bune tipuri de usturoi pentru reducerea colesterolului

Tipurile comune de usturoi care sunt cele mai bune pentru reducerea colesterolului, potrivit experților în sănătate, includ:

  • Extract de usturoi negru: Acesta este de culoare maro închis sau negru și este obținut prin învechirea cățelor de usturoi la căldură scăzută și umiditate ridicată timp de mai multe zile.
  • Extract de usturoi Kyolic: Acest tip de usturoi este gătit la foc foarte mic și păstrat până la doi ani.
  • Usturoi crud: Este în forma sa naturală și este consumat consumând dimineața devreme pe stomacul gol pentru cele mai bune rezultate .
  • Ulei de usturoi: Acest ulei se face prin fierbere la aburi de usturoi zdrobit.

Potrivit unui studiu, extractul de usturoi negru reduce foarte mult colesterolul LDL și crește nivelul HDL. În aceste studii, participanții au luat 300 de miligrame (mg) sau 6 grame (g) de extract de usturoi negru îmbătrânit de două ori pe zi timp de 4 sau 12 săptămâni.

Alte beneficii ale usturoiului

Alte câteva beneficii ale includerii usturoiului în dieta ta zilnică includ: 

  • Creșterea imunității: Usturoiul ajută la lupta împotriva bolilor și infecțiilor și vă întărește sistemul imunitar pentru a preveni răceala și virusul gripei care devine activ la fiecare sezon în schimbare.
  • Poate preveni cancerul: Consumul de usturoi proaspăt poate reduce riscul de cancer de colon cu aproximativ 35%, potrivit diferitelor studii.
  • Este un bun antibiotic: Datorita alicinei, usturoiul actioneaza ca un antibiotic bioactiv care lupta impotriva infectiilor si bacteriilor. De asemenea, restricționează creșterea ciupercilor, protozoarelor și virușilor.
  • Poate preveni tulburările degenerative ale creierului: Datorită prezenței antioxidanților, usturoiul previne, de asemenea, tulburările degenerative ale creierului precum Alzheimer și demența. Antioxidantul ajută la eliminarea proprietăților oxidative și la creșterea celulelor sănătoase ale corpului.

Usturoiul: reacții adverse posibile

Deși multe studii au dovedit că este viabil pentru sănătatea inimii pe termen lung, pentru mulți oameni care consumă usturoi poate avea efecte secundare ușoare până la severe, care includ:

  • Arsuri la stomac și aciditate
  • Respirație urât mirositoare 
  • Flatulență și eructație
  • Sângerare excesivă în cazul unei tăieturi, deoarece împiedică coagularea sângelui.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel