Categories: Ştiri sănătate

Soarta copiilor bolnavi de cancer din Ucraina. GALERIE FOTO cu un puternic impact emoțional. Este cu adevărat sfâșietor!

Pentru copiii bolnavi de cancer vulnerabili din capitala Ucrainei, singura opțiune este să intre în subteran pentru a-și asigura șansa la viață.

Pe măsură ce bombardamentele rusești continuă și un convoi militar se apropie de Kiev, pacienții de la Spitalul Național Specializat pentru Copii Okhmatdyt s-au adunat pe paturi improvizate în subsol. Un grup de tineri bolnavi de cancer țin în mână pancarte scrise de mână cu mesajul „Opriți războiul”.

„Aceștia sunt pacienți care nu pot primi tratament medical acasă, nu pot supraviețui fără medicamente, fără tratament medical și fără lucrători medicali”, a declarat chirurgul șef al spitalului, Volodymyr Zhovnir, potrivit Reuters.

Spitalul are în prezent aproximativ 200 de pacienți, în timp ce volumul său normal este de aproximativ 600, a spus el. Imaginile de la Okhmatdyt arată, de asemenea, nou-născuți ale căror primele zile pe pământ sunt în adăpostul anti-bombă de la subsol.

Invazia Ucrainei de către Rusia nu obligă doar pacienții vulnerabili  să se ascundă la subsol. A creat o nevoie urgentă de mai mult personal medical și, de asemenea, amenință proviziile esențiale precum oxigenul. Conform Convențiilor de la Geneva, personalul medical și unitățile medicale precum spitalele ar trebui să fie protejate de atacurile inamice în timpul războiului.

Human Rights Watch raportează că Spitalul Central City din regiunea Donețka din estul Ucrainei a fost lovit săptămâna trecută de muniții cu dispersie rusești, care au ucis patru civili și au rănit 10 persoane, inclusiv șase lucrători medicali.

Marți, ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Liașko, a declarat că au avut loc lovituri aeriene rusești în jurul unui spital din Harkiv, în nord-estul Ucrainei și că un medic a fost ucis în satul Kukhari, lângă Kiev, într-o serie de postări pe Facebook.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a lăudat pe medicii țării pentru „puterea morală” de a salva oameni „non-stop”.

Liashko a subliniat că există „o nevoie urgentă de lucrători din domeniul sănătății” și a făcut apel la lucrătorii medicali străini să ajute spitalele din Ucraina. Conform legii marțiale, guvernul va recunoaște calificările profesionale ale medicilor și asistentelor din afara țărilor. Ministerul Sănătății a lansat și un portofel cripto pentru a colecta donații pentru spitalele din țară.

Liașko a cerut, de asemenea, medicilor din Rusia să condamne acțiunile armatei țării. „Acesta este terorism, pentru că armata voastră bombardează cartierele pașnice ale orașelor noastre, împușcă în ambulanțe, ne distrug spitalele cu bombe, refuză să aducă medicamente și alimente la spitale”, a spus el într-un comunicat. Liashko a spus că 16 copii au fost uciși până acum și mai mult de 45 au fost răniți în a șasea zi de război.

În weekend, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, și directorul regional pentru Europa, Hans Kluge, au avertizat că multe spitale ucrainene se confruntă cu lipsa de oxigen medical și „se apropie de un punct foarte periculos”.

Oxigenul medical este important pentru mulți pacienți spitalizați cu Covid-19, care numără în jur de 1.700 în Ucraina, precum și pentru alți pacienți de la nou-născuți până la vârstnici. OMS spune că încearcă să crească importurile de oxigen medical și că încearcă să coordoneze un coridor de tranzit sigur prin Polonia.

Galerie foto Sursa Forbes

Recent Posts

Ce este pensia socială și de la ce vârstă poți beneficia de acest ajutor

Pensia socială. Știai că poți beneficia de o pensie chiar dacă nu ai cotizat suficient?…

21 de minute ago

Băutura care dizolvă cristalele de acid uric și combate guta

Băutura care dizolvă cristalele de acid uric. Acidul uric este rezultatul descompunerii purinelor în organism.…

51 de minute ago

Se dau 15.000 de lei de la stat pentru aceste categorii de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Se dau bani de la stat. Statul oferă ajutoare financiare pentru cuplurile care doresc să…

o oră ago

Alimentul care protejează neuronii și ajută în prevenția bolii Alzheimer

Alimentul care poate preveni boala Alzheimer. Creierul nostru este un organ complex și vital care…

2 ore ago

La Cluj Napoca, când toată lumea nu mai credea, au fost inaugurate lucrările de construcție

La Cluj Napoca, când toată lumea nu mai credea, au fost inaugurate lucrările de construcție…

3 ore ago

Citeste si: