Comisia Europeană a autorizat utilizarea soiei modificate genetic în produsele alimentare şi în hrana pentru animale. Forul comunitar argumentează decizia pe baza unei evaluări ştiinţifice efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), care a concluzionat că aceasta este la fel de sigură ca soia omoloagă convenţională.
Această procedură de evaluare cuprinzătoare şi riguroasă asigură un nivel ridicat de protecţie a sănătăţii umane şi animale, precum şi a mediului, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, potrivit Agerpres.
Decizia Comisiei permite doar ca această soia modificată genetic să fie importată pentru a fi utilizată în alimente şi furaje, dar să nu fie cultivată în UE.

Autorizaţia este valabilă timp de 10 ani şi orice produs fabricat din această soia modificată genetic va face obiectul normelor stricte de etichetare şi trasabilitate ale UE.
Comisia avea obligaţia legală de a decide cu privire la această autorizare după ce statele membre nu au întrunit o majoritate calificată nici în favoarea, nici împotriva autorizării. Comisia autorizează utilizarea boabelor de soia modificate genetic în condiţii de siguranţă ca produse alimentare şi hrană pentru animale.