Solutii moderne pentru tratarea cariilor – incrustatiile

Atunci cand va confruntati cu aparitia unei carii, cea mai la-ndemana solutie de tratament este plomba (obturatia coronara) si asa cum spun si statisticile, acestea reprezinta principalul motiv pentru care pacientii vin la medicul stomatolog. O alternativa la binecunoscuta plomba este insa incrustatia, o solutie moderna si mult mai rezistenta. Dr. Andra Custura, medic stomatolog.

Principala diferenta dintre cele doua solutii de tratament consta in faptul ca, spre deosebire de plombe, care sunt realizate de medicul stomatolog in cabinetul stomatologic, incrustatiile dentare sunt realizate in laboratorul de tehnica dentara.

”Cu alte cuvinte incrustatiile sunt tot plombe, dar sunt realizate in laboratorul de tehnica dentara. Exista anumite situatii in care pierderea tesutului dentar este importanta din punct de vedere cantitativ, iar in aceste cazuri incrustatiile reprezinta o solutie mult mai buna. Altfel, putem folosi o incrustatie in majoritatea situatiilor in care se pot realiza obturatii, cand dintii au suferit leziuni prin carie sau fractura, iar dauna produsa nu este suficient de mare pentru a necesita acoperirea cu o coroana dentara. Desigur, ca totul depinde de la pacient la pacient si de localizarea cariei, cateodata nu necesita sa luam atat de mult din dinte si atunci recomandam obturatia, pentru ca o incrustatie nu poate fi realizata decat daca exista o anumita grosime”, explica dr. Andra Custura.

Ce avantaje au incrustatiile din ceramica?

Indiferent de dimensiunea cariilor, incrustatiile vor reprezenta intotdeauna o alternativa mai buna decat plombele, iar acest lucru se revede si in pretul acestora. ”Inscrustatiile sunt in genere de 3-4 ori mai scumpe decat o plomba clasica, de aceea si mult mai putin utilizate. Dar avand in vedere durata de viata crescuta si preventia unor carii secundare, costul final ajunge sa fie acelasi, la acesta adagandu-se si multiple alte avantaje” adauga dr. Andra Custura.

Rezistenta incrustatiilor dentare este superioara si duritatea apropiata de cea a dintelui, de aceea se scade riscul de fracturare al dintelui. O incrustatie poate intari dintele cu pana la 75% si poate tine pana la 40 de ani.

Estetica aproapiata de cea naturala. Dat fiind realizarea incrustatiei in laborator, se poate reface perfect forma anatomica a dintelui, iar culoarea ramane aceeasi in timp si nici nu coloreaza dintii vecini, spre deosebire de refacerea dintelui cu materiale compozite. Atunci cand se foloseste ceramica ca si material pentru confectionarea incrustatiei se poate pastra culoare dintelui dumneavoastra si fara a fi afectata in timp asa cum se intampla la materialele compozite folosite pentru obturatii.

Spre deosebire de plombe, nicio incrustatie dentara nu se contracta si nu se dilata la schimbarile de temperatura, actiune care slabeste dintele si poate cauza fisurarea sau fractura acestuia. Prin faptul ca incrustatia se fixeaza prin cimentare in cavitatea creata, spatiul dintre reconstituire si peretele dentar este sigilat, iar in timp se reduce considerabil riscul aparitiei unei carii secundare.

Intretinerea si curatarea incrustatiilor sunt de asemenea mult mai usoare decat a unei plombe sau a unei coroane, iar prin refacerea perfecta a conturului dintelui, incrustatia contribuie la intretinerea sanatatii gingiei si a eliminarea sensibilitatii dentare.

”Totusi, unul dintre cele mai importante beneficii il reprezinta evitarea unor proceduri extensive de restaurare dentara, cum sunt coroanele, puntile sau implantul, deoarece cu ajutorul unei incrustatii putem reface chiar si 3-4 cincimi din coroana dintelui. Iar in acest caz chiar si din punct de vedere al pretului, alegerea inscrustatiilor reprezinta varianta optima”, completeaza dr. Andra Custura.

Chiar daca in majoritatea cazurilor sunt necesare doua vizite la cabinetul stomatologic: pentru a se lua masuratorile pentru incrustatie si apoi a se cimenta, iar pretul este ceva mai mare, investitia in acest timp de tratament este justificata printr-o stabilitate functionala mai lunga a dintelui pe arcada si o estetica mult superioara.

Recent Posts

Ce se întâmplă în organism dacă NU mănânci grăsimi: Consecințe negative pentru sănătate

Ce se întâmplă în organism dacă NU mănânci grăsimi! Evitarea completă a grăsimilor poate duce…

47 de minute ago

Și tu asculți muzică în căști? Uite când este afectat auzul

Muzica ascultată în caști poate afecta auzul dacă este ascultată la un volum foarte ridicat…

o oră ago

Doi nutriționiști au făcut cancer, deși adoptau un stil de viață sănătos. Află ce ”otrăvuri” consumau

 Doi nutriționiști au făcut cancer, deși adoptau un stil de viață sănătos. Află ce ”otrăvuri”…

2 ore ago

Trei zodii care vor trăi un MIRACOL în ziua de Paște. Destinul îi va ajuta să-și atingă vise

Trei zodii care vor trăi un MIRACOL în ziua de Paște. Astrologii au făcut previziuni…

2 ore ago

Un medic specialist prezintă cele mai comune cauze ale ale colesterolului mărit

Cele mai comune cauze ale ale colesterolului mărit. Alimentația, stresul sau greutatea excesivă sunt doar…

3 ore ago

Planta minune care te menţine sănătos! Aproape orice boală se poate vindeca

Planta minune care te menţine sănătos! Frunzele acestei plante conțin de două ori mai multă vitamina…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic