Categories: Expertul zilei

Somnul, piatra de temelie a sănătății! Ce metode să adopți pentru a te simți odihnit

Medicii recomandă aproximativ opt ore de somn pe noapte, dar o persoană obișnuită va reuși să doarmă puțin mai mult de șase ore și jumătate. Puțin peste o treime din populație se descurcă cu doar cinci până la șase ore de somn pe noapte și aproape jumătate din populație susține că nu reușește să adoarmă din cauza stresului și a îngrijorării.

Somnul, piatra de temelie a sănătății! Ce metode să adopți pentru a te simți odihnit

Nick Little-Hales, care a fost identificat drept primul antrenor de somn din lume, spune că somnul în timpul zilei este cheia sănătății. Acesta pot ajuta la recuperare și întinerire, îmbunătățește starea de spirit, memoria și creativitatea, întărește sistemul imunitar și reduce riscul de cancer, Alzheimer, boli de inimă și depresie.

Somnul nu este doar despre somn fizic

„Nu vă gândiți la cei care dorm în timpul zilei ca fiind leneși. Între 13:00 și 15:00 și 17:00 și 19:00 sunt momentele în care mulți dintre noi simțim oboseala. În aceste intervale ar trebui să dormim. Funcționează pentru oricine – sportivi de elită, fotbaliști, adolescenți, copii.”

„Nu contează dacă nu intri într-o stare de somn. Ceea ce este important este să folosești această perioadă pentru a te deconecta de la lumea ta pentru un timp. Somnul nu este doar despre somn fizic, este despre a oferi minții oportunitatea de a se recupera – pe parcursul unui proces de 24 de ore. Găsiți câteva minute, fie că este în călătoria spre casă cu trenul sau autobuzul, înainte de a pleca de la serviciu sau chiar la birou.”

În Marea Britanie, un sfert din accidentele de pe drumurile principale sunt legate de somn. Universitatea din Düsseldorf a constatat că somnul îmbunătățește procesarea memoriei, în timp ce un studiu NASA a constatat că somnul pentru piloți pe zboruri lungi poate „menține sau îmbunătăți performanța ulterioară, vigilența lor fiziologică și subiectivă și starea de spirit”.

Somnul, pilonul principal al sănătății

La bărbați, întreruperea somnului poate duce la scăderea nivelului de testosteron, la o scădere a libidoului și la reducerea productivității, în timp ce la femei poate afecta și capacitatea de reproducere.

Nick, autorul cărții de succes Sleep, publicată de Penguin, a colaborat cu Manchester United pentru a înființa prima cameră de recuperare din lume, unde până la 12 jucători se pot întinde pe șezlonguri și se pot odihni. De atunci, echipa Angliei, Manchester City, Arsenal și Real Madrid au beneficiat de expertiza sa.

Somnul este blocat

„Somnul reprezintă 30% din ziua noastră, dar este blocat la sfârșitul altor piloni ai sănătății, cum ar fi alimentația și exercițiile fizice. Dar dacă îl transformi în primul pilon al sănătății și îți schimbi percepția despre el, considerând somnul ca o recuperare naturală, te face mai productiv, te face să mergi mai repede, te face să zâmbești mai mult”, potrivit The Sun.

Recent Posts

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

2 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

2 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

3 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

3 ore ago

Un tânăr a făcut necroză hepatică și a murit la câteva ore după ce a mâncat acest aliment reîncălzit

Un student în vârstă de 20 de ani din Belgia a făcut necroză hepatică și…

4 ore ago

Lipsa acestei vitamine predsipune la demență și insuficiență cardiacă. Aproape jumătate dintre vârstnici au carență

Aproape jumătate dintre persoanele vârstnice se confruntă cu lipsa unei vitamine esențiale pentru creier.  Datele…

4 ore ago

Citeste si: