Sari la conținut

Bărbații au bufeuri la fel ca și femeile aflate la menopauză. Principalele cauze

menopauza masculina
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Menopauza masculina

Bufeurile sunt asociate cu menopauza și sunt caracterizate de o senzație subită de căldura, asociata cu transpirații abundente. Afecțiunea nu este cauzata de mediul înconjurator, temperatura sau umiditatea din aer.

Bărbații au bufeuri la fel ca și femeile aflate la menopauză. Principalele cauze

Bufeurile apar în mod obișnuit la femeile aflate la menopauză. Cu toate acestea, și bărbații pot experimenta această afecțiune.

Cauze potențiale ale bufeurilor la bărbați

Femeile se confruntă cu bufeuri din cauza unei fluctuații bruște a hormonilor pe măsură ce îmbătrânesc. Pe de altă parte, bărbații se confruntă cu o scădere naturală bruscă a testosteronului.

De fapt, bărbații experimentează o scădere mică a testosteronului în fiecare an după 30 de ani. Acesta este un declin sănătos și constant.

Terapia de deprivare cu androgeni

Bufeurile la bărbați sunt cel mai probabil cauza unui tratament împotriva cancerului de prostată numit terapie de deprivare de androgeni. Acest tratament funcționează prin restricționarea producției de testosteron, astfel încât acesta să nu poată stimula creșterea celulelor canceroase.

Se estimează că până la 80 la sută dintre bărbații care sunt supuși acestei forme de terapie au bufeuri.

Cauzele legate de stilul de viață

Bufeurile la bărbați coincid uneori cu alte simptome precum:

  • disfuncție erectilă
  • libidoul scăzut
  • modificări ale dispoziției

Aceste simptome pot fi rezultatul stresului, al depresiei sau al anxietății. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin modul în care aceste simptome se corelează cu bufeurile.

Cauze medicale

Nivelurile scăzute de testosteron, sau „low T”, pot rezulta dintr-o varietate de cauze, dar și bărbații cu această afecțiune pot avea bufeuri.

Simptomele bufeurilor la bărbați
Simptomele includ:

  • o senzație de căldură care apare brusc
  • transpirație abundentă
  • înroșirea pielii

În timp ce factorii declanșatori ai scăderilor hormonale diferă pentru bărbați și femei, simptomele bufeurilor sunt identice la ambele sexe.

 

Transpirația abundentă și o înroșire a pielii

Senzația de căldură și înroșirea se resimte cel mai intens în zona capului și a trunchiului. Transpirația abundentă și o înroșire a pielii pot însoți aceste simptome.

Aceste simptome pot trece rapid, în medie de aproximativ 4 minute, și se termină cu o transpirație rece. Unii bărbați și femei vor experimenta aceste simptome rar, în timp ce alții le pot experimenta de până la 10 ori pe zi.

Majoritatea bărbaților încetează să mai aibă bufeuri după aproximativ 7 luni de la terminarea tratamentului de deprivare de androgeni, potrivit unui studiu din 2017. Bărbații care rămân în terapie pot continua să experimenteze aceste simptome.

Tratarea și prevenirea bufeurilor la bărbați

Îmbunătățirea dietei, a orelor de somn și a condiției fizice generale poate ajuta la reducerea disconfortului în timpul bufeurilor.

Un studiu mai vechi din 2010 a constatat că administrarea de antidepresive, hormoni progestativi, cum ar fi megestrolul, sau hormoni anti-androgeni, cum ar fi ciproteronul, poate ajuta la tratarea bufeurilor la bărbați. Terapia de substituție cu estradiol și testosteron poate fi, de asemenea, de ajutor.

Un alt experiment a sugerat, de asemenea, că mai multe medicamente antidepresive pot ajuta. De asemenea, a remarcat că anticonvulsivantul gabapentin este cel mai bine studiat și potențial cel mai eficient dintre opțiunile de tratament nonhormonale.

Este important de reținut că terapia de înlocuire a testosteronului nu este recomandată bărbaților cu antecedente de cancer de prostată, deoarece poate stimula celulele canceroase, potrivit healthline.com.

Discutați cu medicul înainte de a lua orice medicamente.

Puteți ajuta la prevenirea bufeurilor prin evitarea factorilor declanșatori comuni, cum ar fi:

  • alcoolul
  • fumatul
  • cafeaua
  • alimente picante
  • temperaturile ridicate din încăperi
  • haine strâmte

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel