Sari la conținut

Spirometrii gratuite dedicate Zilei Mondiale a Astmului. Află UNDE, CÂND și CUM

Campania #GrijădePlămâni, în Timișoara
Sursa foto: grijadeplamani.ro
Campania #GrijădePlămâni, în Timișoara: Spirometrii gratuite

Spirometrii gratuite. Pentru a marca Ziua Mondială a Astmului, Societatea Română de Pneumologie (SRS) organizează sesiuni  gratuite de spirometrii în București și în Timișoara, la sfârșit de săptămână.

Spirometria este un test simplu utilizat pentru diagnosticarea astmului bronsic, atunci cand simptomele conduc la suspiciunea de astm.

Potrivit medicilor, succesul tratamentului pentru astm depinde, pe langa educatie si acces la tratament, de aderenta la tratament. Cu toate acestea, astmul si BPOC au unele dintre cele mai scazute rate de aderenta la tratament: doar 33% dintre pacienti urmeaza intocmai ce le-au prescris medicii.

Spirometrii gratuite, la București și în Timișoara

Sesiunile gratuite vor avea loc în zilele de 10 și 11 mai.

  • în București vor  fi la Sun Plaza, în intervalul 10.00-22.00,
  • în Timișoara vor fi la Iulius Mall, între  orele 10.00 și 16.00.

„Campania de spirometrie organizată tradițional cu această ocazie în București și  Timișoara urmărește o familiarizare a fiecărui potențial pacient cu o investigație  accesibilă necesară pentru identificarea bolii, dar și cu valențe educative pentru o  continuitate a terapiei inhalatorii, deoarece această afecțiune este cronică.” afirmă  prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog, președintele SRP.

Mai multe informații despre astm și resurse utile pentru pacienți sunt disponibile  pe casapneumologilor.ro și la numărul de telefon 021.9904.

Cum diagnosticăm și monitorizăm astmul

Astum poate fi diagnosticat prin efectuarea unei spirometrii – un test simplu și rapid care măsoară funcția  pulmonară. Societatea Română de Pneumologie încurajează efectuarea de spirometrii  regulate pentru diagnosticarea și monitorizarea astmului.

Spirometria reprezintă cel mai simplu, neinvaziv si la îndemână instrument de  evaluare a funcției pulmonare. Ea este disponibilă începând cu vârsta de 5 ani și  devine un element important în evaluarea pacienților diagnosticați cu astm – copii sau adulți.

Spirometria nu pune diagnosticul, dar, alături de alte analize, de  anamneză și de istoricul familial, ea ajută medicul să gestioneze corect și la timp  diagnosticul acestei afecțiuni. Un diagnostic pus la timp și un tratament adecvat  nivelului de severitate al bolii ajută pacientul să ducă o viață asemănătoare unei persoane care nu suferă de această afecțiune – să facă sport, să urce pe munte etc.

Testarea periodică a funcției pulmonare (o spirometrie la 3-6 luni) dă medicului ocazia să adapteze schema de tratament.” spune prof. dr. Roxana Maria Nemeș,  președintele SRP 2020-2024 și președintele Secțiunii de fiziopatologie respiratorie a  SRP.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel