Sari la conținut

„Spor de hemoroizi” pentru bugetarii care stau prea mult pe scaun. Privilegii pentru angajații statului

Un proiect controversat le oferă unor angajați din sistemul public un nou privilegiu: spor de hemoroizi.

Mai exact, într-o ședință a Consiliului Județean Neamț, desfășurată la 29 iunie, s-a votat un proiect care îi vizează pe angajații CJ Neamț care lucrează în domeniul asistenței sociale.

Astfel, salariații din trei centre de îngrijire, coordonate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, vor beneficia de șapte zile în plus la concediul de odihnă, potrivit Adevărul. Vorbim de zile de concediu ce vor fi remunerate.

Hotărârea a fost susţinută de consilierii majoritari – PSD, PMP, Pro România.

Unul dintre argumentele invocate pentru acordarea beneficiului este o expertiză medicală a locului de muncă, în care se arată că personalul – şefi, funcţionari, şoferi, îngrijitori – sunt expuşi unor „riscuri“, pentru că stau mult pe scaun, la monitoare şi la volan, astfel că pot căpăta afecţiuni medicale, inclusiv boli hemoroidale.

Citeste si:

Laurențiu Crețu, consilier județean Neamț, a declarat pentru Digi24 că „în baza unui buletin înfăptuit de o doctoră de la DSP Suceava s-a ajuns la concluzia că acești angajați sunt defavorizați și lor li se cuvine un concediu de odihnă suplimentar. Noi avem în Consiliul Județean Neamț instituții subordonate, precum troleibuzul, unde șoferii lucrează cel până 8 ore pe zi într-o poziție prelungită la volan pentru a transporta locuitorii și totuși nu beneficiază de 7,8, 10 zile de odihnă”.

Ce spune șeful CJ Neamț, Ion Asaftei

„Votul din şedinţa de pe 29 iunie (…) a fost în acord şi cu concluziile măsurătorilor realizate de Direcţia de Sănătate Publică Suceava şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ, care prevăd că salariaţii respectivi îşi desfăşoară activitatea în condiţii de muncă deosebite – vătămătoare, grele sau periculoase“, a declarat, pentru Adevărul, Ion Asaftei, preşedintele CJ Neamţ.

Ion Asaftei susţine că proiectul respectă principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii în cadrul relaţiilor de muncă şi are la bază reglementări legale (HG 250/1992 şi HG 153/2018).

Conform sursei citate, el a mai transmis că un astfel de spor (opt zile) este acordat, din 2019, angajaţilor de la centrele din Roman şi Păstrăveni, iar zece zile celor de la Războieni, din 2022.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.