Știai că dormitul pe o anumită parte îți poate da coșmaruri? Tu pe ce parte dormi?

Dormitul pe o anumită parte îți poate da coșmaruri. Sănătatea ta generală depinde nu numai de cantitatea, ci și de calitatea somnului din fiecare noapte.

Acesta este motivul pentru care igiena somnului este importantă, medicii sugerând modalități de îmbunătățire a calității somnului acordându-i prioritate.

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul „Sleep and Hypnosis”, chiar și poziția în care dormi poate influența calitatea și cantitatea somnului. De fapt, dormitul într-o poziție „greșită” te poate face predispus la coșmaruri noaptea.

Dormitul pe o anumită parte îți poate da coșmaruri: Tu pe ce parte dormi?

Jurnalul Sleep and Hypnosis a descoperit că oamenii care dorm pe partea stângă sunt cel mai probabil să aibă coșmaruri. Interesant este că, în timp ce doar 15% dintre cei care dormeau pe partea dreaptă aveau șanse de a avea vise urâte noaptea, cei care dormeau pe partea stângă aveau șanse de 41% să le aibă.

„Puteți visa în orice poziție de dormit, dar există o cantitate limitată de cercetări autofinanțate care sugerează că dormitul pe partea dreaptă are ca rezultat vise mai cathartice și vindecătoare, în contrast cu somnul pe partea stângă.

Dormitul pe partea stângă, totuși, poate fi asociat cu coșmaruri, deoarece somnul pe partea stângă pune mai mult stres asupra inimii. Ori de câte ori există stres, calitatea somnului este slabă și cu siguranță vor urma coșmaruri”, a explicat specialista de vise Theresa Cheung, pentru tomsguide.com.

Studiul menționat anterior a inclus 63 de subiecți sănătoși, dintre care 45 au fost bărbați și 18 au fost femei. Cercetătorii au intervievat participanții pentru a afla despre „frecvența reamintirii viselor”, „intensitate”, „gradul de bizar”, „frecvența coșmarului” și „emoțiile visurilor”. Ei au completat un „jurnal de vis” care includea ultimul vis pe care l-au avut. În continuare, subiecții au fost clasificați ca cei care își puteau aminti visele cel puțin două nopți pe săptămână (recuperatori buni) și ca cei care își aminteau mai puțin (recuperatori slabi).

Visele lor au fost, de asemenea, evaluate ca fiind „intense” sau „opace”. În plus, „gradul de bizar” a fost evaluată ca „mai bizară” sau ca „mai puțin bizară”. Subiecții au fost, de asemenea, grupați ca „suferind de coșmaruri (cel puțin două coșmaruri pe săptămână) și ca cei care nu au raportat niciodată coșmaruri în ultimele două luni”.

O „scală de evaluare cantitativă” a fost, de asemenea, utilizată pentru a examina 18 emoții visate: frică-teroare; neputință, vulnerabilitate, a fi prins, a fi imobilizat; anxietate, vigilență; vinovăţie; durere, pierdere, tristețe, abandon, dezamăgire; disperare; lipsă de speranță (renunțare); furie, frustrare; disonanță tulburătoare-cognitivă, dezorientare, ciudățenie; rușine, inadecvare; dezgust, repulsie; putere, stăpânire supremație; uimire, mirare, mister; fericire, bucurie, entuziasm; speranţă; pace, odihnă; dor; ușurare, siguranță; și dragoste (relație).

Poziția optimă de somn este cea pe partea dreaptă

„Observațiile noastre preliminare indică faptul că visarea și calitatea somnului sunt asociate cu funcțiile de bază ale creierului și pot fi afectate de postura corpului. Va fi interesant să se determine dacă pacienții cu tulburări de vis, cum ar fi tulburarea depresivă, tulburarea de coșmar și narcolepsia sunt capabili să limitați simptomele”, a precizat studiul.

De asemenea, cei care dorm pe spate pot suferi și de coșmaruri în comparație cu cei care dorm pe burtă.

„Există mai multe cercetări care sugerează că dormitul pe spate declanșează coșmaruri. În timp ce cei care dorm pe burtă sunt raportați că au vise mai puternice.”

„Dacă suferiți de coșmaruri, schimbarea poziției de dormit vă poate influența visele, așa că este posibil să doriți să experimentați”, a mai spus Cheung, adăugând că cea mai bună abordare este să „dormi într-o poziție optimă pentru o respirație sănătoasă și aceasta este probabil pe partea dreaptă, ceea ce este potențial mai bun pentru a visa”.

Recent Posts

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

9 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

10 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

10 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

11 ore ago

Cele două zodii care își îndeplinesc cel mai mare vis în săptămâna 13 – 19 mai

Două zodii norocoase își îndeplinesc visurile, săptămâna aceasta. Pentru acești nativi, zilele actuale par să…

11 ore ago

Citeste si: