Categories: Ştiri sănătate

Știați că primul fotomodel din lume a fost o româncă? Își eclipsa colegele…

A schimbat lumea modei! O româncă a fost primul fotomodel din istorie. Povestea frumoasei brunete Renee Perle, femeia de o eleganță desăvârșită, muză pentru unul dintre cei mai renumiți fotografi ai lumm. 

Renee Perle l-a cunoscut pe celebrul fotograf Jacques-Henri Lartigue la Paris. Cunoscutul fotograf a fost rampa sa de lansare astfel că frumoasa Renne a devenit primul fotomodel profesionist din istoria omenirii.

Artistul a imortalizat-o în 341 de imagini în numai doi ani. De asemenea, a fost lăudată de marele John Galliano, iar portretele sale au ajuns să fie licitate la casa ”Sotheby’s”. Pare greu de crezut, dar și acum româncele fac furori pe podiumurile prezentărilor de modă și nu numai.

”Bonjour, mă numesc Renne. Sunt româncă stabilită aici, la Paris. Fost model la Doeuillet”. N-apucă să termine succinta prezentare că derbedeul de Cupidon și trimite săgeata spre inima bărbatului! Care nu-i un orișicine. Jacques-Henri Lartigue, fotograf.

În vara aceea a anului 1930, când și-au încrucișat privirile, avea cam 36 de ani. Trăgea poze de la șapte și deținea cadre cu primii mari aviatori francezi: Gabriel Voisin, Louis Paulhan ori marele Roland Garros.

Suzanne Lenglen, cea mai mare jucătoare de tenis din istoria Hexagonului, ”Divina”, îi surâsese de sute de ori. Se știa cu Pablo Picasso, cu Jean Cocteau, dejuna alături de scriitori cu peniță fină, cina dimpreună cu vedete ale scenei.

Ea, domnișoara, puțin peste un 22-23 de ani. Româncă, născută la Iași, din părinți evrei. Renadi Parlea. Se știu puține despre a sa copilărie. Familia s-a mutat la Paris. S-a rebotezat Renee Perle.

A ajuns model pentru celebrul Georges Doeuillet, cel despre care se spune că a dat ora exactă în ceea ce înseamnă modă. În 1900 avea deja deschisă, pe malurile Senei, o ”Fashion House”.

O remarcase pe Perle de când era o puștioaică. Înaltă, sâni mari, mâini micuțe, picioare interminabile, privire ce tăia geamul, asemenea unui diamant cu multe carate.

Fiecare artist își are propria muză, pe care o idolatrizează și care-i servește drept inspirație pentru creațiile sale. Renée Perle, a cărei frumuseți și sensibilitate a cucerit inima fotografului francez Jacques-Henri Lartigue, a rămas în istoria modei drept unul dintre primele modele ale Europei.

Copilăria și începutul carierei

Renée Perle, pe numele său real Renadi Parlea, s-a născut într-o familie de evrei în orașul Iași, România, în anul 1904.

În ciuda celebrității de care s-a bucurat în anii ’30, nu există prea multe informații referitoare la copilăria sau familia sa. Viața modelului este cunoscută publicului abia după a ajuns la Paris, acolo unde s-a mutat pe când avea aproximativ vârsta de 20 de ani.

Capitala Franței i-a dăruit lui Renée șansa să se facă remarcată pentru trăsăturile deosebite cu care a fost înzestrată, care nu au rămas neobservate de oamenii din jurul său. Tânără, cu un trup firav, aproape copilăresc, și o privire pătrunzătoare, s-a afirmat în industria modei pariziene.

Pentru început, frumoasa româncă a fost manechin pentru creatorul de modă  Georges Doeuillet, un nume foarte celebru al perioadei respective. Despre creațiile sale se spune că dictau cel mai adesea tendințele în modă, iar femeile de pretutindeni erau înnebunite de-a dreptul după piesele sale.

Să fie model pentru un asemenea idol al industriei de modă a reprezentat pentru Renée Perle șansa vieții sale, iar viitorul care i se întrevedea era unul măreț.

Tânără și naivă pe atunci, nu a bănuit nici măcar pentru o secundă că va deveni muza unui celebru fotograf francez, care îi va purta o deosebită dragoste și o va face cunoscută în lumea întreagă.

Întâlnirea dintre cei doi s-a lăsat cu scântei

Anul 1929-1930 (nu se cunoaște momentul cu exactitate) a marcat prima întâlnire dintre Renée Perle și Jacques-Henri Lartigue, notează Playtech. Ea, în vârstă de 26 de ani și de o frumusețe izbitoare, iar el cu 10 ani mai în vârstă și singur.

Fotograful a zărit-o pentru prima oară pe cea pentru care avea să dezvolte o adevărată obsesie într-un cadru deosebit, undeva în apropierea Turnului Eiffel.

Din câte se pare, tânăra a fost cea care l-a remarcat cea dintâi. Fără să ezite și sigură pe calitățile sale și efectul pe care îl avea asupra bărbaților din jurul său, a mers direct la Jacques și s-a prezentat. Cariera sa la Doeuillet se încheiase, însă era încă o realizare cu care se putea mândri în orice context.

Nu există niciun dubiu legat de impactul pe care l-a avut Renée Perle în fața noii sale cunoștințe, căci era de o frumusețe extraordinară.

Trupul său înalt, suplu, dar cu forme generoase, era armonizat perfect de părul său brunet și privirea pătrunzătoare. În ciuda faptului că avea o postură intimidantă, trăsăturile sale exprimau doar senzualitate și feminitate, combinația perfectă pentru o femeie pe care să nu o uiți niciodată.

Așa a început o poveste de dragoste intensă, care i-a determinat pe amândoi îndrăgostiții să-și depășească limitele de fiecare dată. Jacques-Henri Lartigue era pur și simplu fermecat de iubita sa, care a devenit imediat noul său sens artistic și esența creațiilor sale.

Pe lângă sentimentele care-i uneau, cei doi colaborau perfect și pe plan profesional. Românca era un model foarte priceput, care reușea să transmită exact ce-și dorea fotograful, iar el era mereu gata să-i imortalizeze la orice pas momentele de strălucire, mai notează Playtech.

Așadar, între ei s-a creat o „simbioză” perfectă în scurt timp.

Recent Posts

La cât ajunge pensia unui român cu 35 de ani vechime în muncă, după recalculare

Pensie după 35 de ani de muncă. După o perioadă de 35 de ani de…

7 ore ago

Simptome care apar în orice tip de de cancer și sunt adesea ignorate până e prea târziu

Cancerul este o afecțiune complexă și diversă, cu peste 100 de tipuri diferite cunoscute până…

8 ore ago

Ce să mănânci dacă ai glicemia mare. Cele mai bune alimente care elimină zahărul din sânge

Știi ce alimente te ajută să scazi glicemia? Prediabetul este caracterizat prin prezența valorilor crescute…

8 ore ago

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România, înclus în patrimoniul Unesco. Merită să-l vizitezi cel puțin o dată în viață

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România. În România există un oraș de o…

9 ore ago

Nutriționist: Acest fruct îngrașă cel mai tare. E un șoc pentru ficat dacă mâncăm prea mult

Fructul care îngrașă cel mai mult. Dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, atenționează în legătură…

9 ore ago

Horoscop 20 – 26 mai 2024. E momentul să culegem roadele în urma eforturilor depuse

Horoscop 20 - 26 mai 2024. O săptămână plină de evenimente semnificative. Cu patru evenimente…

10 ore ago

Citeste si: