Sari la conținut

Preotul Vasile Ioana: Ce puteți face dacă nu țineți post negru în Ajunul Bobotezei

Părinele Vasile Ioana
Sursa foto: România TV.net
Părinele Vasile Ioana

Preotul Vasile Ioana: Ce puteți face dacă nu țineți post negru în Ajunul Bobotezei, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinilor ortodocși. Cu o zi înainte de Bobotează se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic. Potrivit canonului 1 al Sfântului Teofil al Alexandriei, în Ajunul Bobotezei se ajunează total.

Ce se întâmplă dacă, din diverse motive, nu puteți ține post negru? Ei bine, puteți ține un post mai  aspru, dar totuși să mâncați.

De pildă, dacă luăm medicamente sau orice tratament, nu este indicat să ținem post negru. Părintele Vasile Ioana vă spune ce trebuie să faceți joi, 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei.

„Dragii mei, urmează trei zile importante:

Ajunul Bobotezei 2022. De ce este bine să ținem post astăzi

În primul rând pentru faptul că această zi reprezintă pregătirea noastră spirituală pentru marea sărbătoare a Bobotezei, în care ne vom sfinți trupurile și sufletele prin gustarea apei sfinte și sfințitoare.

Pentru motivul că încă din această zi a Ajunului Bobotezei creștinii vor gusta Aghiasma Mare. Cei ce participați la slujba de sfințire a apei din Ajunul Bobotezei veți gusta Aghiasma Mare la finalul slujbei, iar cei ce nu participați, veți gusta Aghiasma Mare din sticla de anul trecut (pe care o aveți acasă), înainte de a mânca.

Aunul Bobotezei, Boboteaza (Teofania) și Soborul Sf. Ioan Botezătorul. Mâine, în ajunul Bobotezei, cei ce sunt sănătoși vor ține POST NEGRU (fără hrană și fără apă până la apusul soarelui).

Cei ce nu pot ține post negru, pot ține post aspru (fără hrană și fără apă până la ora 15:00, sau fără hrană, dar cu apă până la ora 15:00). Cei ce nu pot nici așa, vor ține post alimentar normal.

Cu toții vom încerca, mâine, să nu folosim ulei și să nu bem vin. Vom însoți postul alimentar de postul duhovnicesc (abținere de la orice ar putea aduce păcatul în viața omului).

Postul din Ajunul Bobotezei are și o motivație istorică. În vremurile de demult, catehumenii posteau în ajun, iar de Bobotează primeau Taina Sfântului Botez, putând apoi să se împărtășească cu Trupul și Sângele Domnului.

Așadar, bunul creștin postește, iar înainte de a mânca va gusta trei guri de Aghiasmă Mare. Tot mâine, bunul creștin va citi Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos. Spor duhovnicesc!”, a fost mesajul transmis de părintele Vasile Ioana, notează România TV.net.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel