Categories: Ştiri sănătate

Oamenii de știință dezvăluie pentru prima dată cum STRESUL cauzează creșterea și răspândirea cancerului

Stresul cauzează creșterea și răspândirea cancerului. Oamenii de știință au arătat cum stresul cronic duce la formarea de plase lipicioase formate din celule albe din sânge numite neutrofile, care facilitează invazia celulelor canceroase în țesuturi.

Experimentele au fost făcute pe șoareci de laborator care aveau cancer la sân. Atunci când șoarecii au fost supuși stresului, riscul ca boala să se răspândească a crescut cu două până la patru ori.

În timp ce studiul pare să confirme că stresul promovează creșterea cancerului, nu demonstrează că stresul duce la apariția tumorilor, în primul rând. Stresul afectează și alte părți ale sistemului imunitar, cum ar fi suprimarea acțiunilor celulelor imunitare cruciale și face  plămânii un loc mai ospitalier pentru replicarea celulelor canceroase.

STRESUL cauzează creșterea și răspândirea cancerului de 4 ori mai mult

Dr. Xue-Yan He, cercetător la Cold Spring Harbor Laboratory, a spus: „Pacienții cu cancer cu siguranță nu pot evita stresul.”

Șoarecii aveau tumori la sân și cancer care s-a răspândit în plămâni. Au fost împărțiți într-un grup de control și un grup care urmau să fie supuși unor condiții stresante.

În studiul lor, șoarecii stresați au experimentat creșterea și răspândirea mai rapidă a tumorii la plămâni decât șoarecii care nu au fost supuși condițiilor stresante, cum ar fi expunerea la lumină constantă puternică, statul într-o cușcă înclinată, zgomotele puternice și lipsa alimentelor.

Imagine creată cu AI. Stresul cronic duce la formarea de plase lipicioase din celule albe din sânge numite neutrofile, care facilitează invazia celulelor canceroase în țesuturi.

Dr. Mikala Egeblad, autorul studiului, a spus: „Am observat această creștere înfricoșătoare a leziunilor metastatice la animalel stresate. A fost o creștere de până la patru ori mai mare a metastazelor.”

Stresul a cauzat, de asemenea, o reducere a numărului de celule imunitare, cum ar fi celulele T și celulele ucigașe naturale (NK), în timp ce a crescut numărul de neutrofile care călătoresc din sânge și pătrund în tumori.

Ei au descoperit, de asemenea, că hormonul stresului – cortizonul – a promovat răspândirea cancerului și a cauzat formarea leziunilor în plămânii șoarecilor.

Medicamentele care vizează formarea NET-urilor ar urmări să modifice mediul din jurul unei tumori în creștere în încercarea de a încetini sau opri dezvoltarea acesteia. Aceste tratamente promițătoare ar putea scădea inflamația, ceea ce ar descuraja metastazele tumorale.

Concluzia principală, potrivit profesorului Linda Van Aelst de la Cold Spring Harbor Lab, este că „Reducerea stresului ar trebui să fie o componentă a tratamentului și prevenirii cancerului.”

Cercetarea a fost publicată în jurnalul Cancer Cell.

Recent Posts

Top 10 alimente pentru a elimina toxinele din ficat în mod natural și pentru a preveni insuficiența hepatică

Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman și servește ca depozit de nutrienți…

10 minute ago

Pensiile acestor români se recalculează de două ori. Daniel Baciu: „Vor primi încă o creștere a veniturilor!”

Seniorii țării s-au bucurat de o creștere a pensiilor cu 13,8% la 1 ianuarie în…

40 de minute ago

Alertă ANM: SCHIMBĂRI bruște ale vremii. PROGNOZA detaliată până pe 10 iunie

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, în perioada 13…

o oră ago

Horoscop 13 mai cu Pavel Globa. Vești grozave pentru o zodie. Se vor debloca situațiile financiare și vor reuși să ducă la bun sfârșit proiectele

Horoscop zilnic pentru luni, 13 mai 2024, realizatde Pavel Globa. Startul de săptămână le aduce…

2 ore ago

HOROSCOP. Top 4 zodii care au NOROC din naștere

Astrologia oferă perspective interesante asupra personalității și destinului nostru, modelând modul în care ne vedem…

12 ore ago

Citeste si: