Sari la conținut

Oamenii de știință dezvăluie pentru prima dată cum STRESUL cauzează creșterea și răspândirea cancerului

cancer
Imagine creată cu AI
Semne cancer

Stresul cauzează creșterea și răspândirea cancerului. Oamenii de știință au arătat cum stresul cronic duce la formarea de plase lipicioase formate din celule albe din sânge numite neutrofile, care facilitează invazia celulelor canceroase în țesuturi.

Experimentele au fost făcute pe șoareci de laborator care aveau cancer la sân. Atunci când șoarecii au fost supuși stresului, riscul ca boala să se răspândească a crescut cu două până la patru ori.

În timp ce studiul pare să confirme că stresul promovează creșterea cancerului, nu demonstrează că stresul duce la apariția tumorilor, în primul rând. Stresul afectează și alte părți ale sistemului imunitar, cum ar fi suprimarea acțiunilor celulelor imunitare cruciale și face  plămânii un loc mai ospitalier pentru replicarea celulelor canceroase.

STRESUL cauzează creșterea și răspândirea cancerului de 4 ori mai mult

Dr. Xue-Yan He, cercetător la Cold Spring Harbor Laboratory, a spus: „Pacienții cu cancer cu siguranță nu pot evita stresul.”

Șoarecii aveau tumori la sân și cancer care s-a răspândit în plămâni. Au fost împărțiți într-un grup de control și un grup care urmau să fie supuși unor condiții stresante.

În studiul lor, șoarecii stresați au experimentat creșterea și răspândirea mai rapidă a tumorii la plămâni decât șoarecii care nu au fost supuși condițiilor stresante, cum ar fi expunerea la lumină constantă puternică, statul într-o cușcă înclinată, zgomotele puternice și lipsa alimentelor.

Imagine creată cu AI. Stresul cronic duce la formarea de plase lipicioase din celule albe din sânge numite neutrofile, care facilitează invazia celulelor canceroase în țesuturi.

Dr. Mikala Egeblad, autorul studiului, a spus: „Am observat această creștere înfricoșătoare a leziunilor metastatice la animalel stresate. A fost o creștere de până la patru ori mai mare a metastazelor.”

Stresul a cauzat, de asemenea, o reducere a numărului de celule imunitare, cum ar fi celulele T și celulele ucigașe naturale (NK), în timp ce a crescut numărul de neutrofile care călătoresc din sânge și pătrund în tumori.

Ei au descoperit, de asemenea, că hormonul stresului – cortizonul – a promovat răspândirea cancerului și a cauzat formarea leziunilor în plămânii șoarecilor.

Medicamentele care vizează formarea NET-urilor ar urmări să modifice mediul din jurul unei tumori în creștere în încercarea de a încetini sau opri dezvoltarea acesteia. Aceste tratamente promițătoare ar putea scădea inflamația, ceea ce ar descuraja metastazele tumorale.

Concluzia principală, potrivit profesorului Linda Van Aelst de la Cold Spring Harbor Lab, este că „Reducerea stresului ar trebui să fie o componentă a tratamentului și prevenirii cancerului.”

Cercetarea a fost publicată în jurnalul Cancer Cell.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel