Stresul şi insomnia pot provoca un ritm cardiac neregulat. Cum sunt afectate femeile, după menopauză (STUDIU)

Pe măsură ce femeile trăiesc mai mult, acestea se pot confrunta cu un risc mai mare de a dezvolta un ritm cardiac neregulat.

Aproximativ una din patru femei poate dezvolta, după menopauză, astfel de tulburări de ritm în special din cauza evenimentelor stresante din viaţă şi a somnul de slabă calitate. Potrivit unui nou studiu publicat în revista Journal of the American Heart Association, această afecţiune  cunoscută sub numele de fibrilaţie atrială se caracterizează printr-un ritm cardiac neregulat sau adesea foarte rapid, care rezultă dintr-o nesincronizare a bătăilor camerele superioare ale inimii (atriile) cu camerele inferioare (ventriculii).

Cercetătorii de la Clinica Mayo din Statele Unite atrag atenţia că aceste episoade de fibrilaţie atrială pot fi însoţite, de asemenea, de ameţeli sau dificultăţi de respiraţie. Afecţiunea poate creşte riscul de formare de cheaguri de sânge, AVC, insuficienţă cardiacă şi alte complicaţii legate de inimă, aşadar necesită atenţie medicală, spun experţii.

„Fibrilaţia atrială este o boală a sistemului de conducere electrică şi este predispusă la modificări hormonale care provin din stres şi somnul slab. Aceste căi comune stau, probabil, la baza asocierii dintre stres şi insomnie cu fibrilaţia atrială”, a menţionat dr. Susan Zhao, cardiolog la Centrul medical Santa Clara Valley din San Jose, California.

Impact direct al evenimentelor de viaţă stresante

Din cauza cercetărilor anterioare contradictorii cu privire la legăturile dintre factorii psihosociali şi fibrilaţia atrială în rândul femeilor aflate la postmenopauză, autorii ultimului studiu au analizat datele din chestionarele completate de peste 83.000 de femei cu vârsta medie de 64 de ani.

 

Acestea fuseseră recrutate în cadrul studiului american Women’s Health Initiative între 1994 şi 1998. Chestionarele se refereau la istoricul medical al participantelor, la obiceiurile de sănătate, evenimentele stresante din viaţa lor, sprijinul social, obiceiurile de somn şi la sentimentul de optimism.

Evenimentele de viaţă stresante au inclus abuzul, pierderea unei persoane dragi, problemele financiare, divorţul şi boala. Pe parcursul unei perioade de urmărire de aproximativ zece ani, autorii au constatat că 25% dintre femei (23.954) au dezvoltat fibrilaţie atrială, potrivit sursei citate de News.ro.

Autorii studiului consideră că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina de ce stresul şi alte aspecte ale stării de bine pot afecta riscul de a dezvolta fibrilaţie atrială.

În timp ce hipertensiunea arterială, obezitatea, diabetul zaharat de tip 2 şi insuficienţa cardiacă sunt factori de risc recunoscuţi, sunt necesare mai multe cercetări cu privire la modul în care expunerea la stresul psihosocial şi bunăstarea emoţională generală de-a lungul timpului pot afecta potenţiala dezvoltare a fibrilaţiei atriale.

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

o oră ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

2 ore ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

2 ore ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

3 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

3 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

4 ore ago

Citeste si: