Din cuprinsul articolului
Un nou studiu sugerează că un supliment adăugat în rutina zilnică ar putea reduce simptomele de stres, anxietate și depresie, tot mai frecvent întâlnite.
Cercetătorii au descoperit că adăugarea de probiotice în rutina zilnică poate avea un impact semnificativ asupra simptomelor acestora, scrie revista Woman’s Health.
Pentru studiul publicat în NPJ Mental Health Research, cercetătorii au recrutat mai multe persoane care nu luaseră antibiotice sau probiotice în ultimele trei luni și care nu foloseau niciun fel de medicamente (cu excepția contraceptivelor hormonale, în cazul femeilor).
Impact direct asupra stării emoţionale
Jumătate dintre participanți au primit probiotice care conțineau nouă tulpini bacteriene comune, iar cealaltă jumătate a primit un placebo, pe care trebuiau să îl ia zilnic, timp de patru săptămâni. Înainte și după perioada de studiu, participanții au fost rugați să răspundă la întrebări despre starea lor emoțională, dar și despre sănătatea digestivă.

La finalul perioadei de studiu, cercetătorii au descoperit că persoanele din grupul care a luat probiotice au raportat mai puține stări negative precum anxietate, stres, oboseală sau depresie, comparativ cu cele din grupul placebo.
„Am descoperit un semnal clar că probioticele îmbunătățesc starea de spirit negativă la voluntarii sănătoși, pe baza raportării zilnice”, au scris cercetătorii în studiu.
„Acesta este primul studiu care a urmărit zilnic starea de spirit a participanților pentru a evalua efectele probioticelor și, de fapt, până la finalul celor patru săptămâni de studiu, starea lor emoțională negativă părea să continue să se îmbunătățească”, a explicat Katerina V.A. Johnson, doctor în științe și autoarea principală a studiului, cercetătoare postdoctorală la Universitatea Leiden, potrivit sursei citate de adevarul.ro.