Categories: Ştiri sănătate

STUDIU: Alcoolul, responsabil pentru 4% din cazurile de cancer diagnosticate la nivel mondial

Cancerul este o afecțiune gravă de sănătate, fiind numită și boala secolului XXI. Acesta are o multitudine de cauze și se manifestă în funcție de severitatea formei dezvoltate. Printre cauze se numără, potrivit unui nou studiu, alcoolul. Acesta este asociat cu 4% din cazurile depistate, la nivel mondial.

Studiul, publicat în revista medicală „The Lancet Oncology”, atestă că 4% din cazurile de cancer diagnosticate anul trecut, la nivel mondial, sunt asociate cu consumul de alcool, inclusiv moderat. Situația alarmantă a fost semnalată de estimările Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului (CIRC).

Alcoolul, o cauză importantă a cancerului

Potrivit studiului, 86% dintre aceste cancere sunt asociate consumului excesiv, o cantitate care depășește două băuturi alcoolice pe zi, comunică Jurnal.md.

Totodată, un consum „uşor până la moderat” (nu mai mult de două pahare de alcool zilnic) reprezintă „unul din şapte cazuri asociate alcoolului, adică peste 100.000 de cazuri noi de cancer în lume” în 2020.

Situația, în sine – spun reprezentanții CIRC – arată „necesitatea implementării unor politici şi intervenţii eficace pentru a sensibiliza publicul cu privire la legătura dintre consumul de alcool şi riscul de cancer şi pentru a reduce consumul global de alcool”.

Studiul enumeră şapte tipuri de cancer al căror risc este amplificat de consumul de alcool. Mai exact, vorbim despre cancerul localizat la nivelul cavității bucale, al faringelui, laringelui, esofagului, cancerul de colon-rect, ficatului şi cancerul de sân la femei. În privința cancerului de sân, numai anul trecut au fost identificate 6,3 milioane de cazuri, scrie realitatea.net.

4% din cazurile diagnosticate, asociate cu consumul de alcool

Analizând informaţiile despre consumul de alcool pe ţări, furnizate în urmă cu zece ani (timpul necesar ca boala să se manifeste), cercetătorii au estimat că 741.300 dintre aceste cancere (adică 4% din numărul total de cazuri noi de cancer în lume în 2020) ar putea fi direct legate de alcool.

„În 2020, tipurile de cancer cu cel mai mare număr de cazuri noi asociate consumului de alcool au fost cancerul de esofag (190.000 de cazuri), cancerul de ficat (155.000 de cazuri) şi cancerul de sân la femei (98.000 de cazuri)”, potrivit CIRC.

În context, aflăm că Mongolia este ţara cu cea mai mare proporţie de cazuri noi de cancer legate de consumul de alcool (10%, 560 cazuri), în timp ce Kuweitul, ţară musulmană unde consumul de alcool este, practic, interzis, înregistrează cea mai mică proporţie (puţin peste 0% echivalentul a 5 cazuri).

Această proporţie este estimată la 5% în Franţa (20.000 de cazuri), la 4% în Regatul Unit (16.800), la 3% în Statele Unite (52.700) şi la 4% în Germania (21.500).

Bărbaţii reprezintă aproximativ trei sferturi din totalul cazurilor de cancer asociate alcoolului (567.000 de cazuri)

Recent Posts

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări în și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

1 minut ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

31 de minute ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

o oră ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

11 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra