Sari la conținut

STUDIU: Alcoolul, responsabil pentru 4% din cazurile de cancer diagnosticate la nivel mondial

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Cancerul este o afecțiune gravă de sănătate, fiind numită și boala secolului XXI. Acesta are o multitudine de cauze și se manifestă în funcție de severitatea formei dezvoltate. Printre cauze se numără, potrivit unui nou studiu, alcoolul. Acesta este asociat cu 4% din cazurile depistate, la nivel mondial.

Studiul, publicat în revista medicală „The Lancet Oncology”, atestă că 4% din cazurile de cancer diagnosticate anul trecut, la nivel mondial, sunt asociate cu consumul de alcool, inclusiv moderat. Situația alarmantă a fost semnalată de estimările Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului (CIRC).

Alcoolul, o cauză importantă a cancerului

Potrivit studiului, 86% dintre aceste cancere sunt asociate consumului excesiv, o cantitate care depășește două băuturi alcoolice pe zi, comunică Jurnal.md.

Totodată, un consum „uşor până la moderat” (nu mai mult de două pahare de alcool zilnic) reprezintă „unul din şapte cazuri asociate alcoolului, adică peste 100.000 de cazuri noi de cancer în lume” în 2020.

Situația, în sine – spun reprezentanții CIRC – arată „necesitatea implementării unor politici şi intervenţii eficace pentru a sensibiliza publicul cu privire la legătura dintre consumul de alcool şi riscul de cancer şi pentru a reduce consumul global de alcool”.

Studiul enumeră şapte tipuri de cancer al căror risc este amplificat de consumul de alcool. Mai exact, vorbim despre cancerul localizat la nivelul cavității bucale, al faringelui, laringelui, esofagului, cancerul de colon-rect, ficatului şi cancerul de sân la femei. În privința cancerului de sân, numai anul trecut au fost identificate 6,3 milioane de cazuri, scrie realitatea.net.

4% din cazurile diagnosticate, asociate cu consumul de alcool

Analizând informaţiile despre consumul de alcool pe ţări, furnizate în urmă cu zece ani (timpul necesar ca boala să se manifeste), cercetătorii au estimat că 741.300 dintre aceste cancere (adică 4% din numărul total de cazuri noi de cancer în lume în 2020) ar putea fi direct legate de alcool.

„În 2020, tipurile de cancer cu cel mai mare număr de cazuri noi asociate consumului de alcool au fost cancerul de esofag (190.000 de cazuri), cancerul de ficat (155.000 de cazuri) şi cancerul de sân la femei (98.000 de cazuri)”, potrivit CIRC.

În context, aflăm că Mongolia este ţara cu cea mai mare proporţie de cazuri noi de cancer legate de consumul de alcool (10%, 560 cazuri), în timp ce Kuweitul, ţară musulmană unde consumul de alcool este, practic, interzis, înregistrează cea mai mică proporţie (puţin peste 0% echivalentul a 5 cazuri).

Această proporţie este estimată la 5% în Franţa (20.000 de cazuri), la 4% în Regatul Unit (16.800), la 3% în Statele Unite (52.700) şi la 4% în Germania (21.500).

Bărbaţii reprezintă aproximativ trei sferturi din totalul cazurilor de cancer asociate alcoolului (567.000 de cazuri)

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel