Studiu. Legătura nebănuită dintre depresie și sănătatea rinichilor

Studiu. Legătura nebănuită dintre depresie și sănătatea rinichilor.

Potrivit unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), depresia afectează circa 121 de milioane de persoane de pe întregul mapamond. Se estimeaza că anual, 3 – 15 % din populația generală prezintă un episod depresiv, dintre care 0,4 – 5 % sunt episoade depresive severe.

În Europa, din 1000 de adulți, 58 prezintă tulburare depresivă majoră (adică 33,4 milioane de persoane). Toate aceste cifre îngrijorătoare au facut ca depresia să devină în acest moment una dintre cele mai studiate afecțiuni psihice.

Depresia nu doar că a devenit cea mai frecventă suferință mintală la nivel de comunitate, dar implicațiile ei asupra sănătății organismului sunt profunde. Potrivit unui studiu a oamenilor de știință chinezi, persoanele care au rinichii sănătoși, dar suferă de depresie sunt mai predispuse să prezinte semne de scădere rapidă a funcției renale. Studiul a urmărit adulți cu funcție renală normală timp de 4 ani.

Legătura nebănuită dintre depresie și sănătatea rinichilor

Cercetările anterioare au descoperit o legătură între simptomele depresive și scăderea rapidă a funcției renale la pacienții cu boli cronice de rinichi. Astfel, o echipă condusă de dr. Xianhui Qin, de la Spitalul Nanfang, Southern Medical University din China a încercat să găsească o legătură potențială și la adulții cu funcție renală normală.

Cercetătorii au examinat informații despre 4.763 de persoane cu rinichi sănătoși atunci când s-au înscris în studiul China Health and Studiu longitudinal de pensionare (CHARLS).

La începutul studiului, 39% dintre participanți prezentau simptome ale depresiei, iar în timpul unei monitorizări mediane de 4 ani 260 (6%) participanți au prezentat un declin rapid al funcției renale.

A existat o asociere semnificativă între simptomele depresiei la începutul studiului și scăderea rapidă a funcției renale în timpul urmăririi. Participanții cu simptome frecvente ale depresiei au fost de 1,4 ori mai predispuși să experimenteze un declin rapid al funcției renale decât participanții cu simptome  rare ale depresiei.

,,Boala cronică de rinichi este un factor de risc principal pentru bolile cardiovasculare, insuficiența renală și mortalitate la nivel mondial. Prin urmare, identificarea factorilor de risc modificabili poate reduce povara uriașă a bolii cronice de rinichi și complicațiile asociate acesteia, ducând la detectarea și prevenirea precoce.

Deși studiul nostru nu arată cauzalitatea, a demonstrat că simptomele depresiei  au fost asociate semnificativ cu scăderea rapidă a funcției renale la adulții chinezi cu funcție renală normală”, a declarat dr. Qin, după cum precizează Societatea Americană de Nefrologie, citat de 360medical.ro.

Recent Posts

Programul „Litoralul pentru toți” vine cu reduceri de peste 70%. Stațiunea unde o noapte de cazare poate costa 35 de lei

Programul "Litoralul pentru toți" se află în prezent la cea de-a 44-a ediție și rămâne…

19 minute ago

În ce condiții pensionarii pot cumpăra medicamente cu CARDUL de ALIMENTE?

În România, peste 2.700.000 milioane de persoane, cu precădere pensionari, primesc un ajutor din partea…

39 de minute ago

Meteorologii au dat ALERTA: Fenomen PERICULOS deasupra României!

Meteorologii anunţă că un nou val de praf saharian va ajunge deasupra României, începând de…

59 de minute ago

Tratament revoluţionar pentru reducerea atacurilor severe de astm

Un medicament experimental și-a atins obiectivul principal de a reduce atacurile de astm în două…

o oră ago

INTERZIS la tatuaje pentru anumite persoane! Ce decizie a luat Ministerului Sănătăţii?

Saloanele specializate nu au dreptul să facă proceduri de tatuare cosmetică şi artistică persoanelor sub…

2 ore ago

Alertă ANM: SCHIMBĂRI bruște ale vremii. PROGNOZA detaliată 21 mai – 17 iunie

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo actualizată pentru următoarele patru săptămâni, acoperind perioada…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar