luni, septembrie 26, 2022

Studiu. Legătura nebănuită dintre depresie și sănătatea rinichilor.

Potrivit unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), depresia afectează circa 121 de milioane de persoane de pe întregul mapamond. Se estimeaza că anual, 3 – 15 % din populația generală prezintă un episod depresiv, dintre care 0,4 – 5 % sunt episoade depresive severe.

În Europa, din 1000 de adulți, 58 prezintă tulburare depresivă majoră (adică 33,4 milioane de persoane). Toate aceste cifre îngrijorătoare au facut ca depresia să devină în acest moment una dintre cele mai studiate afecțiuni psihice.

Te-ar mai interesa: Vestea pe care credincioșii trebuie să o afle! Mân...

Depresia nu doar că a devenit cea mai frecventă suferință mintală la nivel de comunitate, dar implicațiile ei asupra sănătății organismului sunt profunde. Potrivit unui studiu a oamenilor de știință chinezi, persoanele care au rinichii sănătoși, dar suferă de depresie sunt mai predispuse să prezinte semne de scădere rapidă a funcției renale. Studiul a urmărit adulți cu funcție renală normală timp de 4 ani.

Legătura nebănuită dintre depresie și sănătatea rinichilor

Cercetările anterioare au descoperit o legătură între simptomele depresive și scăderea rapidă a funcției renale la pacienții cu boli cronice de rinichi. Astfel, o echipă condusă de dr. Xianhui Qin, de la Spitalul Nanfang, Southern Medical University din China a încercat să găsească o legătură potențială și la adulții cu funcție renală normală.

Te-ar mai interesa: Durerea de dinți semnalează carii instalate și net...

Cercetătorii au examinat informații despre 4.763 de persoane cu rinichi sănătoși atunci când s-au înscris în studiul China Health and Studiu longitudinal de pensionare (CHARLS).

La începutul studiului, 39% dintre participanți prezentau simptome ale depresiei, iar în timpul unei monitorizări mediane de 4 ani 260 (6%) participanți au prezentat un declin rapid al funcției renale.

A existat o asociere semnificativă între simptomele depresiei la începutul studiului și scăderea rapidă a funcției renale în timpul urmăririi. Participanții cu simptome frecvente ale depresiei au fost de 1,4 ori mai predispuși să experimenteze un declin rapid al funcției renale decât participanții cu simptome  rare ale depresiei.

Te-ar mai interesa: Tensiunea arterială. Numerele la care trebuie să f...

,,Boala cronică de rinichi este un factor de risc principal pentru bolile cardiovasculare, insuficiența renală și mortalitate la nivel mondial. Prin urmare, identificarea factorilor de risc modificabili poate reduce povara uriașă a bolii cronice de rinichi și complicațiile asociate acesteia, ducând la detectarea și prevenirea precoce.

Deși studiul nostru nu arată cauzalitatea, a demonstrat că simptomele depresiei  au fost asociate semnificativ cu scăderea rapidă a funcției renale la adulții chinezi cu funcție renală normală”, a declarat dr. Qin, după cum precizează Societatea Americană de Nefrologie, citat de 360medical.ro.

Te-ar mai interesa: Declarații șocante! Dr. Streinu-Cercel rupe tăcere...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private