STUDIU. O vitamină-cheie ajută la protejarea împotriva diabetului

În premieră, după 15 ani de cercetări, oamenii de ştiinţă au descoperit modul în care o vitamină esenţială organismului protejează împotriva diabetului.

Astfel, experţii sugerează că există o legătură directă între un aport redus de vitamina K și un risc crescut de diabet. Cu toate acestea, mecanismele biologice prin care vitamina K protejează împotriva diabetului au rămas necunoscute până acum.

Cercetătorii canadieni au identificat un nou rol al vitaminei K și al gamma-carboxilării în celulele beta și rolul lor potențial protector în diabet, realizând o premieră după 15 ani de cercetare.

Descoperirea făcută de oamenii de știință de la Universitatea din Montreal (UdeM) și de la Institutul de Cercetări Clinice afiliat din Montreal (IRCM), reprezintă un progres binevenit în înțelegerea mecanismelor care stau la baza diabetului, o boală care afectează una din 11 persoane la nivel mondial și pentru care, în prezent nu există un tratament curativ.

Publicat în revisat Cell Reports, studiul explică, cel puțin în parte, modul în care vitamina K ajută la prevenirea diabetului și ar putea duce la noi aplicații terapeutice pentru diabetul zaharat de tip 2, potrivit site-ului 360medical.ro.

Vitamina K este un micronutrient recunoscut pentru rolul său în coagularea sângelui, în special în gamma-carboxilare, o reacție enzimatică esențială pentru acest proces. De mai mulți ani se crede că această vitamină și, prin urmare, gamma-carboxilarea, ar putea avea și alte funcții.

Mecanismul prin care se instalează diabetul la nivel celular

În studiul lor, echipa de la IRCM a reușit să determine pentru prima dată că enzimele implicate în gamma-carboxilare și, prin urmare, în utilizarea vitaminei K sunt prezente în cantități mari în celulele beta pancreatice, chiar celulele care produc prețioasa insulină ce controlează nivelul de zahăr din sânge.

„Se știe că diabetul este cauzat de o reducere a numărului de celule beta sau de incapacitatea acestora de a produce suficientă insulină, de unde și interesul nostru deosebit pentru această descoperire nouă”, a declarat profesorul Mathieu Ferron, un cercetător de frunte în domeniul biologiei moleculare.

Pentru a elucida mecanismul celular prin care vitamina K menține funcția celulelor beta, a fost esențial ca cercetătorii să determine ce proteină a fost țintită de gamma-carboxilarea în aceste celule. „Am reușit să identificăm o nouă proteină gamma-carboxilată numită ERGP”, a adăugat Julie Lacombe, care a efectuat studiul în laboratorul lui Ferron.

Potrivit cercetătoarei, studiul arată că această proteină joacă un rol important în menținerea nivelurilor fiziologice de calciu în celulele beta pentru a preveni o perturbare a secreției de insulină.

În studiu, cercetătorii au demonstrat că vitamina K, prin intermediul gamma-carboxilării, este esențială pentru ca ERGP să își îndeplinească rolul. Este pentru prima dată în 15 ani când a fost identificată o nouă proteină dependentă de vitamina K, deschizând un nou domeniu de cercetare în acest domeniu.

Potrivit medicilor, semnele de lipsă de vitamina K din organism includ apariţia cu uşurinţă a unor echimoze şi sângerări excesive în urma unor tăieturi.

Cele mai bune surse de nutrienţi pentru vitamina K includ: legume cu frunze verzi (spanac, broccoli), uleiuri vegetale, cereale, carne, produse lactate.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

3 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

3 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

4 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

4 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

5 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

5 ore ago

Citeste si: