Sari la conținut

Diabet. Factorul de risc major care poate declanșa boala cronică

Barbati diagnosticati cu diabet
Sursa foto: Guido Mieth / Getty Images
Barbati diagnosticati cu diabet, predispusi la boli renale

Din dorința de a slăbi sau de a te menține la aceleași kilograme, mulți oameni folosesc îndulcitori sintetici sau naturali. Ultimele studii arată că acești înlocuitori ai zahărului pot provoca probleme grave de sănătate, cum ar fi diabetul.

OMS atrage atenția că înlocuitorii zahărului nu ajută la slăbit pe termen lung. Conform studiilor, dacă nu sunt consumați cu moderație, pot provoca probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, potrivit Pro TV.

Organizația Mondială a Sănătății vine cu precizări

Numeroase alimente și băuturi au și o variantă „dietetică”. Pentru a le păstra dulceața, producătorii folosesc tot felul de îndulcitori, iar industria s-a dezvoltat simțitor în ultimii ani. Aceste produse sunt cumpărate de obicei de persoane care vor să isi controleze greutatea dar sa manince și ceva dulce. După mai multe cercetări, Organizația Mondială a Sănătății vine cu precizări.

„Folosirea de înlocuitori pentru zahăr nu aduce beneficii pe termen lung pentru reducerea grăsimii din organism la adulți și copii. Rezultatele revizuirii sugerează, totodată, că pot exista efecte potenţiale nedorite de la utilizarea pe termen lung a acestor îndulcitori, cum ar fi un risc crescut de diabet de tip II, boli cardiovasculare şi mortalitate la adulţi”, atenționează Organizația Mondială a Sănătății.

Înlocuitorii zahărului, toxici?

Se pare că nu. Înlocuitorii zahărului snu sunt toxici pentru organism, spun nutriționiștii, însă moderația este cheia, mai ales dacă vrem sa avem grija de silueta.

Ștevia și mierea sunt îndulcitori naturali cu care putem înlocui zahărul. Ambele variante au o putere mare de îndulcire, însă conținut caloric diferit. Potrivit nutriționiștilor, mierea are același număr de calorii ca zahărul.

Este totuși o variantă mai sănătoasă pentru că este un zahăr predigerat de albine, iar organismul nostru nu mai depune niciun efort să îl metabolizeze. Ștevia, pe de altă parte, are zero calorii.

„Cumva, trebuie să ne legăm de doze, nu de substanța în sine neapărat. Pentru că nimic din ce este pus pe piață nu ar trebui să fie toxic. Mulți oameni cad în capcana de a mânca produse care conțin îndulcitori în ideea că ar îngrășa mai puțin. Dar din punct de vedere caloric sunt aproape la fel ca variantele obișnuite”, explică dr. Șerban Damian, medic nutriționist.

În acest context, specialiștii Organizației Mondiale a Sănătații ne recomandă să mâncăm mai degrabă alimente care au zaharuri naturale, cum sunt fructele de exemplu.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel