Categories: Ştiri sănătate

Studiu. Sănătatea cognitivă poate beneficia de un timp echilibrat al mesei

Studiu. Sănătatea cognitivă poate beneficia de un timp echilibrat al mesei.

Demența afectează aproximativ 55 de milioane de oameni din întreaga lume, iar prevalența bolii a crescut constant. Se preconizează că populația se va tripla până în 2050, în special în țările cu venituri mici și medii. Demența nu numai că reduce calitatea vieții oamenilor, dar adaugă și poverii economice semnificative pentru familii și societate.

Studiile epidemiologice au arătat o corelație între distribuția temporală a aportului de energie în timpul unei zile (TPEI) și riscul apariției diferitelor boli cronice precum diabetul și hipertensiunea arterială.

Cu toate acestea, dovezile privind relația dintre TPEI și funcția cognitivă la nivel de populație sunt relativ lipsite.

Studiu. Sănătatea cognitivă poate beneficia de un timp echilibrat al mesei

Studii anterioare pe modele animale au arătat că întreruperea în timpul mesei poate provoca modificări ale ritmului ceasului din hipocamp, afectând astfel funcția cognitivă.

Potrivit unui studiu de intervenție pe termen scurt pe 96 de adulți tineri, împărțirea cantităților egale de alimente în patru mese între orele 9 și 15 ar putea îmbunătăți funcția cognitivă în comparație cu mâncatul de două ori între 9 și 15.

Cu toate acestea, studiile pe termen lung lipsesc cu privire la TPEI și funcția cognitivă. Recent, doctorii Changzheng Yuan și Dongmei Yu de la Universitatea Zhejiang au publicat o lucrare în Life Metabolism intitulată „Temporal patterns of energy intake and cognitive function and its decline: a community-based cohort study in China”.

Bazat pe China Nutrition Health Survey (CHNS) baza de date publică, un total de 3342 de participanți au fost incluși în acest studiu, care erau adulți de vârstă mijlocie și în vârstă (vârsta medie 62 de ani) din nouă provincii din China, cu o vârstă de referință >= 55 de ani.

Cercetătorii au folosit:

1) Un algoritm k-means bazat pe date pentru a identifica șase modele de TPEI, inclusiv modelul „distribuit uniform”, modelul „dominant micul dejun”, modelul „dominant la prânz”, modelul „dominant la cină”, model „bogat în gustare” și model „sărit mic dejun”;

2) Funcția cognitivă a fost evaluată utilizând interviul telefonic modificat pentru starea cognitivă (TICS-m), care cuprinde rechemarea imediată și întârziată a cuvintelor (20 de puncte), numărătoarea inversă (2 puncte) și testul de scădere în serie-7 (5 puncte). Scorul cognitiv global total a variat de la 0 la 27, cu un scor mai mare reprezentând o funcție cognitivă mai bună;

3) Corelația TPEI cu funcția cognitivă pe o perioadă de 10 ani a fost evaluată folosind modele mixte liniare (LMM), care au fost ajustate în funcție de vârstă, sex, rezidență, energie totală, activitate fizică, statutul de fumat, consumul de alcool, venitul gospodăriei, nivelul de educație, și indicele de masă corporală (IMC).

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

8 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

9 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

9 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

10 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

10 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

11 ore ago

Citeste si: