luni, septembrie 26, 2022

Studiu. Sănătatea cognitivă poate beneficia de un timp echilibrat al mesei.

Demența afectează aproximativ 55 de milioane de oameni din întreaga lume, iar prevalența bolii a crescut constant. Se preconizează că populația se va tripla până în 2050, în special în țările cu venituri mici și medii. Demența nu numai că reduce calitatea vieții oamenilor, dar adaugă și poverii economice semnificative pentru familii și societate.

Te-ar mai interesa: Extract cu puteri magice. Mihaela Bilic: Încetineș...

Studiile epidemiologice au arătat o corelație între distribuția temporală a aportului de energie în timpul unei zile (TPEI) și riscul apariției diferitelor boli cronice precum diabetul și hipertensiunea arterială.

Cu toate acestea, dovezile privind relația dintre TPEI și funcția cognitivă la nivel de populație sunt relativ lipsite.

Studiu. Sănătatea cognitivă poate beneficia de un timp echilibrat al mesei

Studii anterioare pe modele animale au arătat că întreruperea în timpul mesei poate provoca modificări ale ritmului ceasului din hipocamp, afectând astfel funcția cognitivă.

Potrivit unui studiu de intervenție pe termen scurt pe 96 de adulți tineri, împărțirea cantităților egale de alimente în patru mese între orele 9 și 15 ar putea îmbunătăți funcția cognitivă în comparație cu mâncatul de două ori între 9 și 15.

Te-ar mai interesa: Corpurile de iluminat joacă un rol important în pr...

Cu toate acestea, studiile pe termen lung lipsesc cu privire la TPEI și funcția cognitivă. Recent, doctorii Changzheng Yuan și Dongmei Yu de la Universitatea Zhejiang au publicat o lucrare în Life Metabolism intitulată „Temporal patterns of energy intake and cognitive function and its decline: a community-based cohort study in China”.

Bazat pe China Nutrition Health Survey (CHNS) baza de date publică, un total de 3342 de participanți au fost incluși în acest studiu, care erau adulți de vârstă mijlocie și în vârstă (vârsta medie 62 de ani) din nouă provincii din China, cu o vârstă de referință >= 55 de ani.

Te-ar mai interesa: Meghan Markle, gest șocant. De ce l-a amenințat cu...

Cercetătorii au folosit:

1) Un algoritm k-means bazat pe date pentru a identifica șase modele de TPEI, inclusiv modelul „distribuit uniform”, modelul „dominant micul dejun”, modelul „dominant la prânz”, modelul „dominant la cină”, model „bogat în gustare” și model „sărit mic dejun”;

2) Funcția cognitivă a fost evaluată utilizând interviul telefonic modificat pentru starea cognitivă (TICS-m), care cuprinde rechemarea imediată și întârziată a cuvintelor (20 de puncte), numărătoarea inversă (2 puncte) și testul de scădere în serie-7 (5 puncte). Scorul cognitiv global total a variat de la 0 la 27, cu un scor mai mare reprezentând o funcție cognitivă mai bună;

Te-ar mai interesa: Ce se va întâmpla cu școlile în această iarnă: Se ...

3) Corelația TPEI cu funcția cognitivă pe o perioadă de 10 ani a fost evaluată folosind modele mixte liniare (LMM), care au fost ajustate în funcție de vârstă, sex, rezidență, energie totală, activitate fizică, statutul de fumat, consumul de alcool, venitul gospodăriei, nivelul de educație, și indicele de masă corporală (IMC).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private