Sucul minune cu proprietăți antimicrobiene care poate ucide Salmonella și alte bacterii

Sucul de roșii conține proprietăți antimicrobiene care ar putea elimina Salmonella care provoacă febra tifoidă, sugerează concluziile unui studiu recent.

Roșia este una dintre cele mai consumate legume la prețuri accesibile. Este cunoscut și pentru proprietățile sale antioxidante. Cu toate acestea, proprietățile sale antimicrobiene rămân în mare parte neexplorate.

În studiul publicat în reviste ASM, cercetătorii au examinat eficiența sucului de roșii și a peptidelor antimicrobiene derivate din tomate (tdAMP) împotriva Salmonella tifoidă.

Sucul de roșii poate ucide bacteriile febrei tifoide

Tifoida este o boală infecțioasă care pune viața în pericol, care se răspândește de obicei prin alimente sau apă contaminate. Pacienții afectați dezvoltă simptome precum:

  • febră mare prelungită,
  • oboseală,
  • dureri de cap,
  • greață,
  • dureri abdominale,
  • constipație sau diaree.

Prin experimente de laborator, cercetătorii au verificat mai întâi dacă sucul de roșii ar putea ucide Salmonella Typhi. Odată ce eficacitatea a fost confirmată, echipa a examinat genomul roșiilor pentru a identifica peptidele antimicrobiene responsabile de distrugerea membranei bacteriene care, de obicei, le păstrează intacte. După testare, cercetătorii au descoperit că două din patru potențiale peptide antimicrobiene selectate de echipă au fost eficiente împotriva Salmonella Typhi.

Apoi au efectuat mai multe teste asupra variantelor Salmonella Typhi care apar în locurile în care boala este frecventă. În plus, au făcut un studiu pe computer pentru a afla mecanismul prin care peptidele antibacteriene ucid Salmonella Typhi și alți agenți patogeni enterici. Ei au analizat, de asemenea, cât de bine a funcționat sucul de roșii împotriva altor agenți patogeni enterici care pot afecta sănătatea tractului digestiv și urinar al oamenilor.

„Cercetarea noastră a arătat că sucul de roșii demonstrează proprietăți antimicrobiene semnificative împotriva Salmonella Typhi, un agent patogen care afectează în mod special oamenii și este responsabil pentru cauzarea febrei tifoide”, au scris cercetătorii.

Cele mai cunoscute alimente cu proprietăți antimicrobiene

Cercetătorii cred că descoperirea lor aduce o nouă perspectivă pentru abordarea bolilor infecțioase prin alimente comune, în special odată cu creșterea globală a cazurilor de rezistență la antibiotice.

„În fiecare an, sunt raportate 21 de milioane de cazuri de febră tifoidă, ducând la 200.000 de decese la nivel global. În ciuda disponibilității vaccinurilor tifoide, numeroase țări în curs de dezvoltare continuă să se confrunte cu obstacole substanțiale în accesarea acestor resurse vitale.

În plus, problema rezistenței la antibiotice ridică o problemă cu risc semnificativ, în special în rândul copiilor subnutriți”, atrag atenția cercetătorii.

Cercetătorii speră că descoperirile lor vor inspira mai mulți oameni, în special copii și adolescenți, să mănânce și să bea mai multe roșii și alte fructe și legume bogate în proprietăți antimicrobiene.

Alte alimente cunoscute pentru efectele antimicrobiene includ:

  • ceaiul,
  • merișorul,
  • coacăzele negre,
  • strugurii,
  • prazul,
  • ceapa,
  • usturoiul.

Recent Posts

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Cea mai norocoasă zi din an vine cu bogăție și noroc

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Conform astrologiei, sâmbătă, 18 mai 2024, ar putea fi cea…

25 de minute ago

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

12 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

12 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

13 ore ago

Totul despre boala rară și gravă care afectează hemoglobina: Tratamentul NU trebuie întrerupt

Talasemia majora este o boală genetica rară și gravă care afectează producerea de hemoglobina, proteina…

13 ore ago

Ce s-a întâmplat în corpul unei femeie care a urmat o dietă strictă

O femeie a urmat o dietă strictă cu apă două săptămâni. Ea a dezvăluit ce…

14 ore ago

Citeste si: