Sari la conținut

10 beneficii pentru sănătate ale sucului de roşii. Ce boli vindecă licopenul

Considerată de nutriţionişti, dar şi de medici un superaliment, roşia este diuretica, laxativă, cicatrizantă, remineralizantă, fiind un bun remediu împotriva multor afecţiuni.

Specialiştii susţin că o eficacitate sporită pentru sănătatea organismului o au roşiile preparate proaspete şi fără conservanţi, sub formă de suc sau bulion, pentru că au un conţinut mai mare de licopen, ce este mai solubil în grăsime.

S-a demonstrat ştiinţific că sucul de roşii asigură o protecţie sporită împotriva cancerului, reducând totodată riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.

De asemenea, este foarte important în dieta femeilor datorită faptului că ajută la întărirea sistemului osos. Roșiile previn afecțiunile oculare, datorită conținutului de vitamina A, luteină și zeaxantină, printre cei mai buni antioxidanți ce protejează retina.

Are în compoziţie nutrienţi esenţiali

Sucul de roșii reduce în mod semnificativ tusea, previne anemia și ameliorează simptomele bolilor reumatice. Este şi un remediu natural excelent pentru spasmele musculare, fiind bogat în magneziu (11 mg/100 g).

De altfel, acest tip de suc are în compoziţie nutrienţi esenţiali precum vitaminele A, K, B1, B2, B3, B5 şi B6, dar şi magneziu, fier şi fosfor. Este considerat un remediu foarte bun împotriva infecțiilor şi ajută la detoxifierea organismului, cu indicaţii speciale în anemii şi convalescenţă.

Sucul poate fi o băutură răcoritoare reconfortantă, în care puteţi adăugați sare și puțin busuioc și veți obține cea mai gustoasă băutură, indiferent de anotimp. Iată zece dintre cele mai importante beneficii ale acestui tip de suc:

1. Este bogat în Vitamina C

70% din necesarul de vitamina C din organism este dat de un singur pahar de suc de roșii. Ajută la creşterea imunităţii, îmbunătăţeşte vederea şi menţine sănătatea dinţilor şi a oaselor.

2. Reglează colesterolul din sânge

Datorită licopenului, un antioxidant care protejează organismul de acțiunea radicalilor liberi, protejează inima şi, pentru că abundă în vitamina B3 (niacină), scade nivelul colesterolului „rău” (LDL), ce duce în timp la formarea plăcilor de aterom. De asemenea, combate hipertensiunea arterială.

3. Aliat în lupta cu kilogramele în plus

Un alt beneficiu incontestabil al consumului de suc de roşii este faptul că ajută la pierderea în greutate în cazul persoanelor supraponderale sau obeze, prin eliminarea depozitelor de ţesut adipos şi combaterea retenției de fluide.

Este sărac în calorii

În plus, acest lucru este posibil datorită faptului sucul de roşii este sărac în calorii, nu conţine sare şi are un nivel ridicat de fibre care dau senzaţia de saţietate mult mai repede.

4. Calmează colonul iritabil

Fibrele din sucul de roşii menţin sănătatea ficatului, previn constipaţia şi reglează motilitatea gastrică şi intestinală, mai ales în cazul persoanelor în vârstă.

5. Inhibă acţiunea homocisteinei

Vitamina B 6 grăbeşte descompunerea homocisteinei, un aminoacid cu acţiune nocivă asupra celulelor, care se crede că ar avea legatură cu calcifierea vaselor de sânge, a infarctului miocardic şi a atacurilor cerebrale. Valoarea normală este încadrată sub 10 μmol/L.

6. Detoxifiant natural

Datorită clorului şi a sulfului, este asigurat un proces natural de detoxifiere a organismului, prin „curăţarea” ficatului şi a rinichilor, care filtrează rezidurile din corp. Pentru un beneficiu constant, se recomandă cure periodice în care să se consume zilnic, timp de o săptămână, un pahar de mărime medie de suc de roşii.

7. Gardian împotriva cancerului

Culoarea roşie a tomatelor  provine de la licopen, un colorant roşu, natural, anticancerigen, cu un puternic efect antioxidant. Studii recente au reconfirmat faptul că liopenul protejează organismul de diferite tipuri de cancer, cum ar fi cel de sân, de prostată, colorectal sau pulmonar.

8. Energizant natural

În special după masa de prânz, când ne copleşeşte moleşeala şi simţim nevoia de o mică siestă, nutriţioniştii recomandă un pahar de suc de tomate în locul unei ceşti de cafea.

9. Catifelează pielea

Sucul de roşii poate estompa apariţia ridurilor şi a petelor maronii pe piele, previne şi tratează acneea, curăţă tenul, prin reglarea secreţiei de de sebum.

10. Îmbogăţeşte podoaba capilară

Fierul şi complexul de vitamine din sucul de tomate dau strălucire părului şi previn apariţia mătreţei.  Pentru uz extern, se recomandă aplicarea unei pelicule de suc de roşii pe păr timp de 4-5 minute după spălarea cu şampon şi apoi clătirea cu apă calduţă.

Rețetă

Ingrediente:

• 6 kilograme de roșii
• două linguri de sare
• 4 linguri de zahăr

Metodă de preparare:

• Spălați roșiile în apă rece, tăiați-le și tocați-le.
• Adăugați sarea și zahărul, dar amestecați frecvent pentru a preveni arderea. O dată ce sucul a dat în clocot, lăsați să fiarbă pentru 10 minute, amestecând în tot acest timp.
• Sucul de roșii fierbinte va fi turnat în sticle sterilizate şi închise ermetic, ce vor fi apoi depozitate într-un loc răcoros.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel