Categories: Expertul zilei

Sunt bufeurile de căldură NOCIVE pentru inima ta?

Bufeurile de căldură sunt unul dintre cele mai frecvente simptome ale menopauzei. În timp ce majoritatea femeilor le văd ca pe o neplăcere incomodă, cercetările încep să arate că bufeurile pot avea efecte negative asupra sănătății.

La reuniunea anuală a Societății Nord-Americane de Menopauză (NAMS) de la începutul lunii octombrie, o prezentare generală a modului în care bufeurile de căldură ar putea afecta inima și creierul a fost făcută de Rebecca Thurston, doctor în științe, deținătoarea catedrei Fundației Pittsburgh pentru sănătatea femeilor și demență.

Potrivit lui Thurston, cercetările arată că persoanele care au bufeuri mai frecvente pot avea, de asemenea, profiluri de risc cardiovasculare.

Cu alte cuvinte, aceste persoane au tendința de a avea factori de risc pentru sănătate, cum ar fi tensiune arterială ridicată, rezistență la insulină, diabet și niveluri ridicate de colesterol. De asemenea, acești factori îi pot expune mai mult riscului de îngroșare a arterelor (ateroscleroză), care poate fi cauzată de tensiunea arterială ridicată.

Bufeurile și simptomele vasomotorii ale menopauzei

Bufeurile, numite și simptome vasomotorii, sunt cauzate de schimbarea nivelului de estrogen care are loc în timpul menopauzei. Scăderea nivelurilor de estrogen determină hipotalamusul – care este practic termostatul creierului – să reacționeze exagerat chiar și la schimbările ușoare ale temperaturii corpului.

Rezultatul poate fi ca o senzație bruscă de căldură care este însoțită de bătăi rapide ale inimii, transpirație, înroșire și piele roșie. Când bufeurile de căldură apar noaptea, acestea sunt adesea numite transpirații nocturne, deoarece o persoană se trezește udă de transpirație.

Aproximativ 75% dintre femeile care trec prin menopauză au bufeuri. Pentru unele, simptomul este frecvent și sever. Persoanele pot avea mai multe bufeuri pe zi, fiecare dintre ele durând până la 10 minute. Pe de altă parte, unele persoane aflate la menopauză nu au niciodată bufeuri sau au doar bufeuri foarte ușoare.

Thurston a declarat pentru Verywell că bufeurile pot persista timp de șapte până la 10 ani – și în acest timp, ele ar putea fi mai mult decât o neplăcere.

Chiar dacă menopauza este o parte esențială a vieții unei persoane, ea poate fi trecută cu vederea chiar și de către ginecologii specializați în îngrijirea sănătății reproductive a oamenilor.

„Mulți ginecologi nu sunt deloc pregătiți în îngrijirea menopauzei”, a spus Thurston. „Trecem cu vederea toată această tranziție la menopauză”.

Thurston a subliniat că multe persoane nu mai merg la ginecolog după ultima lor sarcină și apelează la medici generaliști pentru îngrijirea sănătății lor, motiv pentru care ea crede că „furnizorii de îngrijire primară trebuie să știe mai multe despre menopauză”, de asemenea.

Bufeurile și riscul cardiovascular

Potrivit lui Thurston, studiile au arătat că apariția frecventă și persistentă a bufeurilor, precum și apariția lor mai devreme la menopauză, este asociată cu un risc mai mare de boli cardiovasculare.

„Cred că există destule cercetări [care arată această legătură] încât oamenii încep să îi acorde atenție”, a declarat pentru Verywell Anne Ford, medic, practician certificat de NAMS pentru menopauză, profesor asociat de obstetrică și ginecologie la Duke University School of Medicine și director de divizie al Duke Women’s Health Wake County North.

Poți avea bufeuri după menopauză?
De ce sunt bufeurile asociate cu un risc mai mare de boli cardiovasculare? Răspunsul scurt, potrivit lui Thurston, este că „nu știm”.

Hormonii, întreruperile de somn, obezitatea sau fumatul – factori pe care Ford i-a numit „suspecții obișnuiți” în problemele cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral – nu par a fi ceea ce acționează în cazul bufeurilor și al inimii.

Nu știm încă dacă tratarea lor va îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și sănătatea creierului, dar cu siguranță s-a demonstrat din nou și din nou că bufeurile sunt mai mult decât un simplu simptom deranjant.

Recent Posts

O conversație banală cu fiica lui i-a distrus căsnicia

Căsnicie distrusă după dezvăluirea unui secret teribil. Un bărbat a avut parte de o surpriză…

13 minute ago

Ce sume se dau și ce acte sunt necesare pentru pensia pe caz de boală

În România, conform legislației muncii și noii legi a pensiilor, anumite categorii de români vor…

43 de minute ago

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

13 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

13 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

14 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

14 ore ago

Citeste si: