Sari la conținut

Sunt bufeurile de căldură NOCIVE pentru inima ta?

Fibromialgia este o afecțiune complexă și cronică!
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Fibromialgia este o afecțiune complexă care necesită o abordare integrată

Bufeurile de căldură sunt unul dintre cele mai frecvente simptome ale menopauzei. În timp ce majoritatea femeilor le văd ca pe o neplăcere incomodă, cercetările încep să arate că bufeurile pot avea efecte negative asupra sănătății.

La reuniunea anuală a Societății Nord-Americane de Menopauză (NAMS) de la începutul lunii octombrie, o prezentare generală a modului în care bufeurile de căldură ar putea afecta inima și creierul a fost făcută de Rebecca Thurston, doctor în științe, deținătoarea catedrei Fundației Pittsburgh pentru sănătatea femeilor și demență.

Potrivit lui Thurston, cercetările arată că persoanele care au bufeuri mai frecvente pot avea, de asemenea, profiluri de risc cardiovasculare.

Cu alte cuvinte, aceste persoane au tendința de a avea factori de risc pentru sănătate, cum ar fi tensiune arterială ridicată, rezistență la insulină, diabet și niveluri ridicate de colesterol. De asemenea, acești factori îi pot expune mai mult riscului de îngroșare a arterelor (ateroscleroză), care poate fi cauzată de tensiunea arterială ridicată.

Bufeurile și simptomele vasomotorii ale menopauzei

Bufeurile, numite și simptome vasomotorii, sunt cauzate de schimbarea nivelului de estrogen care are loc în timpul menopauzei. Scăderea nivelurilor de estrogen determină hipotalamusul – care este practic termostatul creierului – să reacționeze exagerat chiar și la schimbările ușoare ale temperaturii corpului.

Rezultatul poate fi ca o senzație bruscă de căldură care este însoțită de bătăi rapide ale inimii, transpirație, înroșire și piele roșie. Când bufeurile de căldură apar noaptea, acestea sunt adesea numite transpirații nocturne, deoarece o persoană se trezește udă de transpirație.

Aproximativ 75% dintre femeile care trec prin menopauză au bufeuri. Pentru unele, simptomul este frecvent și sever. Persoanele pot avea mai multe bufeuri pe zi, fiecare dintre ele durând până la 10 minute. Pe de altă parte, unele persoane aflate la menopauză nu au niciodată bufeuri sau au doar bufeuri foarte ușoare.

Thurston a declarat pentru Verywell că bufeurile pot persista timp de șapte până la 10 ani – și în acest timp, ele ar putea fi mai mult decât o neplăcere.

Chiar dacă menopauza este o parte esențială a vieții unei persoane, ea poate fi trecută cu vederea chiar și de către ginecologii specializați în îngrijirea sănătății reproductive a oamenilor.

„Mulți ginecologi nu sunt deloc pregătiți în îngrijirea menopauzei”, a spus Thurston. „Trecem cu vederea toată această tranziție la menopauză”.

Thurston a subliniat că multe persoane nu mai merg la ginecolog după ultima lor sarcină și apelează la medici generaliști pentru îngrijirea sănătății lor, motiv pentru care ea crede că „furnizorii de îngrijire primară trebuie să știe mai multe despre menopauză”, de asemenea.

Bufeurile și riscul cardiovascular

Potrivit lui Thurston, studiile au arătat că apariția frecventă și persistentă a bufeurilor, precum și apariția lor mai devreme la menopauză, este asociată cu un risc mai mare de boli cardiovasculare.

„Cred că există destule cercetări [care arată această legătură] încât oamenii încep să îi acorde atenție”, a declarat pentru Verywell Anne Ford, medic, practician certificat de NAMS pentru menopauză, profesor asociat de obstetrică și ginecologie la Duke University School of Medicine și director de divizie al Duke Women’s Health Wake County North.

Poți avea bufeuri după menopauză?
De ce sunt bufeurile asociate cu un risc mai mare de boli cardiovasculare? Răspunsul scurt, potrivit lui Thurston, este că „nu știm”.

Hormonii, întreruperile de somn, obezitatea sau fumatul – factori pe care Ford i-a numit „suspecții obișnuiți” în problemele cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral – nu par a fi ceea ce acționează în cazul bufeurilor și al inimii.

Nu știm încă dacă tratarea lor va îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și sănătatea creierului, dar cu siguranță s-a demonstrat din nou și din nou că bufeurile sunt mai mult decât un simplu simptom deranjant.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel