Sari la conținut

La ce să ne așteptăm în timpul menopauzei? Sfaturi pentru gestionarea provocărilor menopauzei

menopauza
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Menopauza și viața intimă.

Menopauza este o tranziție într-o nouă fază a vieții. Începe când ciclul menstrual se termină. Menopauza nu este o problemă de sănătate, iar unii o experimentează ca un moment de eliberare. Cu toate acestea, modificările hormonale și alți factori implicați pot provoca disconfort.

Menopauza începe de obicei între 40 și 58 de ani în țările dezvoltate, unde vârsta medie este de 51 de ani. Pentru unii, aceasta va apărea mai devreme din cauza unei afecțiuni sau a unui tratament, cum ar fi îndepărtarea ovarelor.

În perioada menopauzei, multe femei prezintă simptome fizice, cum ar  fi bufeuri, transpirații nocturne, uscăciune vaginală și apetit sexual redus. De asemenea, poate duce la anxietate, schimbări de dispoziție și o reducere a dorinței sexuale.

Aceste simptome pot începe înainte de sfârșitul menstruației și pot dura câțiva ani. Impactul asupra calității vieții unei persoane poate varia de la ușor la sever. Cu toate acestea, există modalități de gestionare a acestor simptome.

Fiecare persoană va experimenta menopauza diferit. Mulți au o viață plină și activă pe tot parcursul tranziției și după aceea, iar unii se simt ușurați de faptul că nu mai au de-a face cu menstruația sau controlul nașterilor.

Menținerea unei diete sănătoase și exercitarea regulată a exercițiilor fizice pot ajuta o persoană să se simtă mai bine și să-și sporească starea generală de sănătate pe termen lung. Pentru cei care prezintă simptome ale menopauzei, sunt disponibile tratamente și asistență.

În acest articol, aflați mai multe despre ce să vă așteptați în timpul menopauzei.

Ce este menopauza?

Poate dura câțiva ani și există trei etape:

Perimenopauza este timpul de tranziție care începe înainte de menopauză și include cele 12 luni care urmează ultimei perioade a unei persoane.

Menopauza începe fie la 12 luni de la ultima perioadă, fie când menstruația a încetat din motive clinice, cum ar fi îndepărtarea ovarelor.

Postmenopauză se referă la anii de după menopauză, deși poate fi dificil să se știe când menopauza s-a încheiat și începe postmenopauză.

Semne si simptome

În jurul menopauzei, pot apărea diverse modificări fizice și mentale, provocând simptome. Unele dintre acestea încep înainte de menopauză, iar altele continuă după aceasta.

Modificările implicate în perimenopauză și menopauză includ:

Fertilitate mai mică

Pe măsură ce o femeie se apropie de sfârșitul etapei de reproducere, dar înainte de începerea menopauzei, nivelul de estrogen începe să scadă. Acest lucru reduce șansele de a rămâne gravidă.

Menstruație neregulată

Primul semn că se apropie menopauză este de obicei perioadele de menstruație care apar mai puțin regulat. Ele pot veni mai mult sau mai puțin frecvent decât de obicei și pot fi mai grele sau mai ușoare.

Oricine are îngrijorări cu privire la modificările menstruale ar trebui să se prezinte la un medic, deoarece aceste modificări pot indica, de asemenea, sarcina sau unele probleme de sănătate.

Uscăciune și disconfort vaginal

Uscarea vaginală, mâncărimea și disconfortul pot începe în timpul perimenopauzei și pot continua până la menopauză. O persoană cu oricare dintre aceste simptome poate prezenta frecare și disconfort în timpul sexului vaginal. De asemenea, dacă pielea se rupe, acest lucru poate crește riscul de infecție.

Vaginita atrofică, care implică subțierea, uscarea și inflamația peretelui vaginal, poate apărea uneori în timpul menopauzei.

Diverse creme hidratante, lubrifianți și medicamente pot ameliora uscăciunea vaginală și problemele asociate.

Bufeuri

Bufeurile sunt frecvente în timpul menopauzei. Acestea fac ca o persoană să simtă o senzație bruscă de căldură în partea superioară a corpului. Senzația poate începe la nivelul feței, gâtului sau pieptului și poate progresa în sus sau în jos.

Un bufeu poate provoca, de asemenea:

  • transpiraţie
  • pete roșii care se formează pe piele

Unii oameni se confruntă cu transpirații nocturne și bufeuri reci sau frisoane, pe lângă sau în locul bufeurilor.

Bufeurile apar de obicei în primul an după încheierea menstruației, dar pot continua până la 14 ani după menopauză.

Tulburări de somn

Problemele de somn pot apărea în timpul menopauzei și pot proveni din:

  • anxietate
  • transpirații nocturne
  • nevoie crescută de a urina

Exercitarea abundentă și evitarea meselor abundente înainte de culcare pot ajuta la gestionarea acestor probleme, dar dacă persistă, contactați un furnizor de asistență medicală.

Modificări emoționale

Depresia, anxietatea și starea de spirit scăzută sunt frecvente în timpul menopauzei. Nu este neobișnuit să experimentați momente de iritabilitate și crize de plâns.

Schimbările hormonale și tulburările de somn pot contribui la aceste probleme. De asemenea, sentimentele unei persoane cu privire la menopauză pot intra în joc. De exemplu, suferința despre libidoul scăzut sau sfârșitul fertilității poate contribui la depresie în timpul menopauzei.

În timp ce sentimentele de tristețe, iritabilitate și oboseală sunt frecvente în timpul menopauzei, ele nu indică neapărat depresie. Cu toate acestea, oricine are o stare de spirit scăzută timp de 2 săptămâni sau mai mult ar trebui să meargă la un medic, care va putea sfătui despre cel mai bun mod de acțiune.

Probleme de concentrare și învățare

La începutul menopauzei, două treimi dintre femei pot avea dificultăți de concentrare și memorie.

Menținerea activității fizice și psihice, urmarea unei diete sănătoase și menținerea unei vieți sociale active pot ajuta la aceste probleme. De exemplu, unii oameni beneficiază de găsirea unui nou hobby sau aderarea la un club sau la o activitate locală.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel