Din cuprinsul articolului
Un somn bun de noapte este esențial pentru sănătatea generală. Poziția în care dormi îți poate afecta în mod semnificativ sănătatea inimii, funcția creierului și bunăstarea generală.
Înțelegerea pozițiilor sănătoase de somn poate ajuta, de asemenea, la prevenirea și gestionarea anumitor condiții de sănătate.
Vei fi uimit să afli că cea mai naturală poziție de dormit este să dormi pe ambele părți. Deși acest lucru vine în mod natural pentru majoritatea oamenilor, anumite condiții de sănătate se pot exacerba din cauza pozițiilor proaste de somn.
Există câteva poziții specifice de dormit care vă îngreunează să sforăiți, vă fac să vă odihniți bine și chiar preveniți unele boli. De asemenea, puteți atenua unele probleme de sănătate, puteți crește performanța somnului și puteți evita disconfortul dormind în poziția corectă.
Importanța pozițiilor de somn
- Dormit pe partea dreaptă
Dormitul pe partea dreaptă poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă prin exercitarea unei presiuni mai reduse asupra inimii. Există un drenaj limfatic crescut, iar șansele de reflux acid sunt, de asemenea, minime.
Cu toate acestea, poate provoca arsuri ușoare la stomac și poate crește sforăitul. Un studiu publicat în World Journal of Clinical Cases indică faptul că această poziție poate induce arsuri la stomac și reflux.
- Dormit pe partea stângă
Partea stângă este adesea recomandată celor cu probleme digestive. Reduce severitatea refluxului de acid și poate ajuta la optimizarea funcției inimii prin scăderea presiunii exercitate asupra inimii.
Această poziție este benefică și pentru femeile însărcinate, deoarece îmbunătățește circulația fetală și reduce presiunea asupra venei cave inferioare.

Cea mai bună poziție de somn după un atac de cord
După un atac de cord, se recomandă să dormi pe spate cu capul ridicat pentru a reduce presiunea inimii și pentru a îmbunătăți respirația. Dormitul pe partea stângă poate fi, de asemenea, benefic, dar dormitul pe partea dreaptă este în general descurajat, deoarece poate comprima inima.
Cel mai bine este să consultați un medic cu privire la poziția ideală.
Cea mai bună poziție de somn pentru hipertensiune arterială
Pentru hipertensiune arterială, poziția laterală stângă ar putea fi potrivită, deoarece ameliorează compresia vaselor de sânge. Alternativ, dormitul pe spate cu capul ridicat poate facilita și fluxul de sânge.
Potrivit American Heart Association, cei cu hipertensiune arterială nu ar trebui să doarmă pe burtă sau pe spate.
Cea mai bună poziție de somn pentru probleme digestive
Pentru arsuri la stomac sau probleme digestive, se recomandă să dormi pe partea stângă. Acest lucru menține conținutul stomacului sub esofag, prin urmare există o mică șansă de a obține acidul înapoi.
Un studiu publicat în American Journal of Gastroenterology susține acest lucru, menționând timpi mai scurti de expunere la acidul din stomac.
Cea mai bună poziție de somn pentru tuse și răceli
Poziționarea capului pe un nivel mai ridicat în timp ce dormi poate ajuta la menținerea căilor respiratorii deschise și la reducerea obstrucției nazale în timpul unei răceli sau tuse.
Această poziție ajută la scăderea probabilității de tuse în timpul somnului și drenarea acumulării de mucus în gât.
Cea mai bună poziție de somn pentru durerile de spate
Cea mai bună poziție pentru cei care suferă de dureri de spate este să doarmă pe spate cu perne pentru sprijin. Acest lucru poate ajuta la sprijinirea coloanei vertebrale să se vindece și să se adapteze la normal.
Pozițiile sănătoase de somn, cruciale pentru sănătate
Pentru a promova sănătatea, este important să dormi într-o poziție care menține alinierea naturală a coloanei vertebrale, nu comprimă organele și promovează circulația. Ar trebui evitate pozițiile incomode, iar pernele pot fi folosite pentru a susține corpul.
Pozițiile sănătoase de somn sunt cruciale pentru menținerea sănătății generale. În timp ce multe poziții pot beneficia de sănătatea inimii și de bunăstare generală, confortul este esențial.
Adaptarea pozițiilor de somn la nevoile individuale de sănătate poate îmbunătăți calitatea somnului și poate sprijini sănătatea generală.