Categories: Ştiri sănătate

Te pregătești de vacanță? Ai mare grijă la ce mănânci! Poți face această boală! Dr. Moroti: „Ne poate pune viața în pericol!”

Perioada concediilor vine uneori și cu situații mai puțin plăcute, datorită faptului că în vacanță suntem tentați să consumăm toate produsele pe care în mod normal nu le consumăm.

Medicul infecționist Ruxandra Moroti ne avertizează că trebuie să acordăm o atenție sporită la ce consumăm când mergem în vacanță, întrucât ne putem alege cu o enterocolită.

„Enterocolitele, majoritatea lor, au cauze virale. Însă o parte dintre ele sunt bacteriene, o parte fungice, altă parte parazitare. Și mai există așa numitele toxiinfecții alimentare care, în denumirea largă, implică și substanțe care intră pe cale digestivă, dar nu sunt neapărat microbi și care ne fac rău.

Care sunt simptomele enterocolitei?

Principalul simptom al enterocolitei este diareea. Alte simptome sunt dureri abdominale, crampe, greață, vărsături. În stadii severe, dacă există o penetrare a microbului intestinal prin bariera intestinală, putem avea fenomene sistemice, precum febră, stare generală alterată. În urma diareei ajungem la semne de deshidratare severă, care pun viața în pericol atunci când sunt peste 10% din greutatea corporală”, a povestit medicul.

Ouăle reprezintă 70% din totalul toxiinfecțiilor alimentare

”Când plecăm în concedii ar trebui să avem o igienă alimentară și a mâinilor și să știm unde mergem să consumăm alimente. Alegem locuri igienice, neaglomerate, ne spălăm pe mâini, vedem să nu există muște, încercăm să nu luăm mâncare de pe stradă. Iar în momentul în care vrem să consumăm un aliment, acesta trebuie să fie suficient preparat termic, sau să fie safe.

De pildă, apa fiartă și răcită, clorinată, îmbuteliată, în special apa cu bioxid de carbon, pentru că bioxidul de carbon scade PH-ul gastric. Scăzând PH-ul gastric, acesta va arde microbii răi care vor intra odată cu apa respectivă.

Atenție! Ouăle reprezintă 70% din totalul toxiinfecțiilor alimentare. Ouăle crude, sau cleioase…”

Ce mâncăruri nu sunt recomandate pentru gravide?

„O femeie gravidă, în timpul călătoriei, trebuie să se ferească de a consuma alimente de origine animală, respectiv carnate, lactate, nepreparate suficient termic. Pentru că acestea pot transmite Listeria care poate afecta devastator bebelușul. La ce alimente mă refer în mod special? La acele delicatese din carne, din lapte, acele brânzeturi cu mucegaiuri și nu produse de fast food!

O mâncare veche își poate altera gustul, sau nu. În momentul în care își alterează gustul, nu o mâncați! Alimentele trebuie puse în frigider la cel mult două ore după ce au fost gătite! Nu se lasă pe masă!”, a mai explicat medicul.

 

Recent Posts

Medic, despre vitaminele în exces: Consecințele duc la CANCER

Vitaminele care susțin sistemul nervos, necesare? Stres, infecții respiratorii, gripă sau  întărirea sistemului nervos. De…

21 de minute ago

Rinită alergică

Rinită alergică. Care sunt pericolele și cum să faceți față unui nas înfundat sau care…

50 de minute ago

Pensionarii care trebuie să se prezinte, cât mai repede, la Casa de Pensii. Află despre ce ofertă este vorba

Pensionarii care trebuie să se prezinte, cât mai repede, la Casa de Pensii. Află despre…

o oră ago

O nouă metodă de transplant ar putea fi aplicată şi în România

În viitor, medicii români ar putea să transplanteze organe de la donatori decedaţi prin „moarte…

2 ore ago

Un supliment extrem de popular poate ajuta la ameliorarea constipației. Cum să alegi ce tip este cel mai bun pentru tine

Supliment popular pentru un scaun bun. Deși sunt eficiente, laxativele pot avea efecte secundare incomode,…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică