Sari la conținut

De ce apare eczema și cum o tratăm. Dermatolog: Eczema poate fi însoțită de febră și mărirea ganglionilor

Eczema herpeticum e însoțită de mâncărime intensă
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Este crucial să căutați asistență medicală imediată dacă suspectați eczema herpetică.

Eczema sau dermatita reprezinta o inflamatie a tegumentului caracterizata prin eritem (roseata), edem si vezicule, insotite de prurit. Leziunile pot sa recidiveze, cu extinderea lor, determinand o alterare a procesului de aparare a pielii.

Cand leziunile apar brusc vorbim despre o eczema acuta, caracterizata prin prezenta de eritem si vezicule. Ulterior acestea se rup, se usuca si se acopera de cruste si scuame, acest stadiu reprezentand eczema subacuta, iar in momentul in care apare descuamarea si ingrosarea pielii, vorbim despre eczema cronica.

Dr. Prie Beatrice, medic primar dermato-venerologie, Clinica Provita, a explicat, pentru Doctorul Zilei tot ce trebuie să știm despre cauzele, tratamentele și prevenția eczemei. 

Trebuie stiut ca orice leziune cronica se poate acutiza, cu aparitia de noi vezicule sau se poate suprainfecta. De asemenea, orice eczema care persista se poate asocia cu adenopatie (marirea ganglionilor), chiar in absenta infectiei, iar febra moderata poate fi si ea prezenta in cazul eczemelor ce acopera o suprafata mare din corp.

Doctorul Zilei: De ce apare eczema?

Dr. Prie Beatrice: Leziunile sunt induse de variati factori exogeni (din mediul extern) sau endogeni (factori ce tin de procesele interne individuale). Exista astfel o clasificare a eczemelor, acestea fiind eczeme exogene, eczeme endogene si eczeme mixte (exo si endogene).

Eczema exogenă sau dermatita de contact

Daca vorbim despre agentii exogeni, exemplele sunt reprezentate de substante care aplicate la nivel cutanat determina o alterare a procesului de aparare a pielii, cu aparitia eczemelor de contact. In acest caz leziunile apar strict la nivelul contactului cu substanta respectiva si vorbim despre eczema iritativa de contact sau se pot extinde la distanta de contact si avem eczema alergica de contact, in acest caz fiind necesar un contact anterior cu substanta respectiva, pentru ca la reexpunere sa apara eczema.

  • Produsele cosmetice (rujuri, parfumuri, sampoane, deodorante, lacuri pentru unghii) reprezinta sursa a numeroase alergii. Acestea contin agenti de conservare, parfumuri si chiar metale frecvent implicate in aparitia eczemelor.
  • Metalele responsabile de alergii sunt reprezentate de nickel, cobalt, crom si sarurile acestora. Nickelul este alergenul cel mai intalnit , iar femeile adulte, prin utilizarea de bijuterii si accesorii vestimentare sunt cel mai frecvent afectate.
  • Diferite tipuri de coloranti pot produce eczeme de contact. Exemplul este reprezentat de parafenilendiamina si coloranti azoici ce se gasesc in vopselurile pentru par, haine, tablouri.
  • Numeroase plante contin alergeni puternici cum ar fi primulele, lalelele, numerosi arbori exotici. Cauciucurile si materialele plastice sunt frecvent incriminate.
  • De asemenea, topicele medicamentoase sunt alergizante fie prin substantele lor active, fie prin excipientii pe care la contin. Antibioticele, antiinflamatoarele nesteroidiene, anumite anestezice si antihistaminice, unele dezinfectante reprezinta cele mai frecvente exemple. Trebuie mentionat ca exista alergii la medicamente dupa administrare pe cale sistemica (orala sau injectabila).
  • Exista si fotoalergii, adica eczeme ce apar la nivelul pielii dupa contactul cu diferite substante, urmate de expunerea la radiatia ultravioleta. Si aici exemplele sunt reprezentate de medicamente topice dar si alergeni prezenti in cremele de fotoprotectie. Totusi, prevalenta fotoalergiilor la persoanele care folosesc creme de fotoprotectie este foarte scazuta.
  • Exista eczeme de contact ce apar la alergeni aeropurtati, cum este cazul fabricilor de ciment. Cimentul este pulverulent, iar eczema apare la cromatii din ciment prin contact direct dar si pe calea aerului.

Eczema endogenă sau dermatita atopică

In cazul eczemelor endogene exemplul este reprezentat de dermatita atopica, factorii genetici la care se adauga si factorii de mediu fiind implicati in aparitia leziunilor.

Alte cauze implicate in aparitia eczemelor sunt reprezentate de infectii (micotice sau bacteriene), alergeni alimentari, seboree, tulburari de absorbtie la nivel intestinal, dar si stres.
In cazul eczemelor mixte, cel mai frecvent ne intalnim cu eczema numulara, eczema dishidrozica. eczema de staza, eczema seboreica, asteatozica (fisurata) si eczema asociata malabsorbtiei intestinale.

Doctorul Zilei: Cine este mai predispus sa se confrunte cu eczeme?

Dr. Prie Beatrice: Eczema poate afecta orice categorie de varsta (bebelusi, copii, adulti).

In cazul dermatitei atopice, manifestarile cutanate pot apare dupa luna a doua a de viata si in mai putin de jumatate din cazuri se vindeca pana la varsta de 2 ani sau pot continua sa se extinda in perioada copilariei asociindu-se cu astm sau rinita alergica. Exista forme ale dermatitei atopice cu debut in adolescenta sau la varsta adulta, cu prognostic mult mai grav.

Tipuri de eczemă

Eczema de contact iritativa apare ca urmare a contactului cu o substanta iritanta, iar expunerile repetate la concentratii mici pot favoriza aparitia formelor cronice de eczema, cum ar fi eczma cronica a mainilor, ca urmare a contacului cu produse chimice sau abrazive, in cadrul unor activitati profesionale (ex. mana spalatoreselor).

De asemenea, persoanele cu boli de metabolism (DZ), boli vasculare, cu leziuni preexistente ale pielii, cu umiditate crescuta sunt mult mai predispuse.

  • Eczema numulara, sau eczema asemanatoare unor monezi, apare mai frecvent la adulti, in anotimpul rece;
  • Eczema asteatotica (fisurata), apare la persoanele varstnice, cu pielea uscata;
  • eczema dishidrozica (eczema palmelor si mainilor) poate afecta orice varsta, ce prezinta tulburari ale secretiei sudorale palmo-plantar sau se poate asocia cu stresul;
  • Eczema nutritionala apare ca urmare a malabsorbtiei intestinale;
  • In cazul eczemei varicoase, leziunile apar la persoanele de varsta medie, in special femei ce prezinta varice, edeme si ulceratii ale membrelor inferioare, ale caror secretie pot determina eczema.
  • Eczema seboreica reprezinta un alt exemplu de afectare atat a nou nascutului cat si a adultului, fiind mai frecventa la pacientii de sex masculin. Seboreea reprezinta un factor predispozant ceea ce explica aparitia in perioada neonatala dar si la pubertate, cand sunt activate glandele sebacee.

De asemenea, persoanele cu matreata, persoanele cu boli neurologice precum boala Parkinson, persoanele obeze, cu infectie HIV, precum si stresul reprezinta factori ce pot determina aparitia, dar si agravarea eczemei.

Doctorul Zilei: Cum poate fi diagnosticata eczema?

Dr. Prie Beatrice: Diagnosticul se face pe baza examenului clinic, a istoricului afectiunii si este confirmat de teste cutanate. Testarea cutanata PATCH este recomandata in cazul alergiilor de contact.

Aceasta presupune aplicarea substantelor incriminate in aparitia leziunilor la nivelul unui plasture. Acesta se aplica la nivelul tegumentului toracelui posterior, care nu trebuie sa prezinte leziuni, iar rezultatele se citesc la 48 si 72 ore.

In caz de alergie la una sau mai multe substante, apare eritem, edem si vezicule, insotite de prurit la nivelul zonei respective.

Este foarte important ca pacientul sa intrerupa medicatia antialergica cu aproximativ 5 zile inainte de testare. Exista o baterie standard de teste cutanate, ce se efectueaza fiecarui pacient, ce difera de cele din SUA sau Japonia.

Doctorul Zilei: Ce tratamente functioneaza?

Dr. Prie Beatrice: Scopul tratamentului este de a trata leziunile prezente si de a preveni aparitia acestora.
In functie de aspectul clinic, tratamentul topic al leziunilor cutanate se face utilizand corticosteroizi in asociere sau nu cu antibiotice.

Tratament și prevenție

Utilizarea dermatocorticosteroizilor nu este periculoasa daca se efectueaza conform indicatiilor medicului. In formele acute pot fi utilizate comprese antiseptice, iar in fazele cronice creme emoliente, cu rol de a repara bariera cutanata, prin cresterea continutului de lipide.

Cand exista leziuni extinse se pot efectua cure scurte de corticoterpie orala. In ceea ce priveste pruritul, se folosesc medicamente antialergice ce nu prezinta efect sedativ. Inhibaitorii topici de calcineurina reprezinta o varianta de tratament si preventie a leziunilor cutanate. Fototerapia poate fi utila in unele cazuri de eczema atopica, dar accesul este limitat.

Preventia consta in:

  • evitarea agentilor declansatori (polen, praf, par de animale, stres etc);
  • scaderea iritatiei pielii prin folosirea de produse blande pentru baie;
  • evitarea contactului cu produse cosmetice, deodoranti, evitarea hainelor de lana si a celor stranse pe corp;
  • evitarea frecarii pielii;
  • evitarea scarpinatului (unghii scurte, folosirea de manusi de bumbac, mai ales in timpul somnului la copii);
  • evitarea arsurilor solare prin folosirea cremelor cu factor de protectie inalt;
  • nu bai fierbinti sau dusuri prelungite;
  • utilizarea de creme emoliente trebuie sa se faca cat mai des cu scopul de reface bariera cutanata.

Un rol important in preventie il are si climatoterapia, climatul montan fiind cel mai bun pentru persoanele atopice.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel