Sari la conținut

Te simți mereu obosit? Poate fi un semn de prediabet. Iată alte 5 indicii

oboseala
Sindromul de oboseala cronica
Semne de prediabet

Semne subtile că ai putea fi prediabetic. Diabetul este o boală care se instalează lent și agravează treptat starea organismului. Prediabetul reprezintă o etapă intermediară între nivelurile normale de glicemie și diabetul de tip 2.

În multe cazuri, această afecțiune poate trece neobservată, deoarece simptomele sunt adesea subtile sau chiar inexistente.

Totuși, există semne care ar putea indica faptul că organismul tău se află într-o zonă de risc. A fi conștient de aceste semne este esențial pentru prevenirea dezvoltării diabetului, iar acest articol îți va arăta câteva dintre cele mai comune semne că ai putea fi prediabetic.

diabet
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Corpul tău îți dă semnale! 6 semne subtile ale prediabetului

Descoperă cum să îți protejezi sănătatea și să îți controlezi glicemia înainte ca problemele de sănătate să devină mai grave.

1. Sete și urinare crescute

Când nivelul zahărului din sânge din organism este ridicat, rinichii încearcă să elimine excesul de zahăr prin urină, ceea ce înseamnă că este posibil să faci drumuri frecvente la baie. Cu mai multă urină, nevoia de hidratare crește, ceea ce duce la o sete crescută.

2. Zone de piele întunecate

Acanthosis nigricans este o afecțiune care duce la apariția unor pete întunecate la nivelul axilelor, gâtului, zonei inghinale, coatelor și genunchilor. Aceasta se întâmplă atunci când nivelurile ridicate de insulină din sânge duc la reproducerea rapidă a celulelor pielii, creând astfel pete.

3. Vedere încețoșată

O creștere a nivelului de zahăr din sânge duce la modificări temporare ale formei cristalinului, ceea ce duce la umflarea acestuia și, ulterior, la vedere încețoșată. Acesta este un semn că organismul dumneavoastră se luptă să își regleze nivelul de zahăr din sânge și are nevoie de ajutor.

4. Amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor

Din cauza expunerii prelungite la niveluri ridicate de zahăr din sânge, nervii se deteriorează, ducând la neuropatie diabetică, în care nervii își pierd capacitatea de a transmite semnale corect și, prin urmare, experimentați amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor.

5. Vindecarea lentă a rănilor

Cantități mari de glucoză din organism pot deteriora vasele care furnizează nutrienți vitali diferitelor părți ale corpului. Cu circulația sângelui afectată, tăieturile, rănile și vânătăile pot dura mai mult timp pentru a se vindeca decât de obicei.

6. Oboseală

Cantitățile crescute de insulină din organism îngreunează utilizarea corectă a acesteia, afectând astfel modul în care organismul procesează glucoza pentru energie. Aceasta înseamnă că vă veți simți mai obosit și epuizat, chiar dacă v-ați odihnit corespunzător.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel