Terapia care crește speranţa de viaţă în bolile hepatice

Terapia destinată bolnavilor de ficat. Oamenii de știință de la Universitatea din Edinburgh au creat un tratament inovator care ar putea opri afectarea ficatului cauzată de ciroză.

Rezultatele promițătoare au fost obținute prin injecții directe în ficat ale pacienților care suferă de boală ciroză. Terapia reprezintă o speranță majoră în lupta împotriva acestei afecțiuni potențial fatale. Ciroza, care rezultă din diverși factori, cum ar fi consumul excesiv de alcool , dietele grase și infecțiile hepatice pe termen lung, nu are în prezent niciun tratament medicamentos pentru a opri sau inversa progresia acesteia.

Tratamentul inovator  presupune colectarea celulelor sanguine numite monocite de la pacient, care sunt apoi transformate în macrofage în laborator. Aceste macrofage, celule capabile să repare țesuturile deteriorate , sunt apoi injectate direct în ficatul pacientului.

Sursa foto: Arhiva doctorulzilei.ro

Potrivit studiilor, pacienții cu ciroză severă produc în general mai puține macrofage eficiente din cauza daunelor cauzate de boală. Pregătind aceste celule în afara corpului, oamenii de știință speră să-și sporească eficacitatea în repararea cicatricilor și, eventual, în inversarea bolii.

Rezultatele preliminare, prezentate la conferința anuală a Asociației Americane pentru Studiul Bolilor de Ficat din Boston, au arătat că dintre cei 26 de pacienți tratați, niciunul nu a experimentat o agravare semnificativă a stării lor în cursul anului următor . În comparație, dintre cei 24 de pacienți netratați , patru au experimentat o deteriorare considerabilă a stării lor și trei au murit.

Profesorul Stuart Forbes, specialist în ficat la Universitatea din Edinburgh, a subliniat că sunt necesare teste suplimentare pentru a confirma eficacitatea tratamentului la oameni, deși s-au observat rezultate pozitive la animale. Profesorul Forbes a spus: „Suntem încurajați de aceste rezultate”.

Jonathan Fallowfield, un alt cercetător de la Universitatea din Edinburgh, a subliniat lipsa de opțiuni pentru pacienții cu ciroză, în afară de transplantul de ficat. O companie, Resolution Therapeutics, a fost înființată pentru a dezvolta tratamentul și este planificat un studiu la scară mai mare în Marea Britanie în 2024.

Recent Posts

Românii au strâns o sumă record la Pilonul II de pensii. Cât are fiecare, în medie

Românii au strâns o sumă record la Pilonul II de pensii.Românii au reușit să acumuleze…

4 minute ago

Cercetător român: Acest fruct dizolvă și elimină acidul uric

Fructul care dizvolvă acidul uric și menține ficatul sănătos, recomandat de un cercetător român. E…

33 de minute ago

Pesionarii ale căror pensii se recalculează de două ori. Şeful Casei de Pensii: „Vor beneficia de încă o altă creștere opțională”

Pensii recalculate de două ori. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a detaliat schimbările…

2 ore ago

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

11 ore ago

Citeste si: