Sari la conținut

Lista analizelor gratuite pentru toți românii de peste 40 de ani

analize laborator
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adrei Baciu, a publicat lista cu toate analizele medicale gratuite pentru toți românii cu vârste peste 40 de ani. 

„Prevenţia este calea către o viaţă sănătoasă şi lungă. Să iţi iei două trei ore şi pentru o simplă consultaţie de evaluare a riscurilor tale de sănătate poate fi cea mai valoroasă decizie pe care o iei. Cu atât mai important atunci când nu de doare nimic, nu avem nici un simptom. Cele mai multe tipuri de cancere şi boli cronice la început evoluează asimptomatic.”, a scris Andrei Baciu pe pagina de Facebook. 

Analize medicale gratuite

Dacă ai peste 40 de ani, este important să știi care sunt serviciile medicale de prevenție gratuite pentru persoanele asimptomatice.
Pentru această categorie de vârstă, se decontează până la 3 consultații/an ce pot fi acordate într-un interval de maxim 6 luni consecutive pentru:
✔️ Evaluarea și monitorizarea stilului de viață,
✔️ Evaluarea riscului cardiovascular (tensiune arterială, colesterol, glicemie),
✔️ Evaluarea riscului oncologic,
✔️ Evaluarea riscului de boală cronică de rinichi,
✔️ Evaluarea riscului privind sănătatea mintală,
✔️ Evaluarea riscului privind sănătatea reproducerii,
✔️ Evaluarea riscului de melanom malign;
În cadrul consultaţiilor preventive, asiguraţii asimptomatici cu vârsta de peste 40 de ani, cu factori de risc modificabili, beneficiază anual de analize de laborator, pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie, dacă în anul în care se acordă consultaţii preventive de evaluare a riscului individual, nu au efectuat aceste investigaţii.
Peste 80% dintre analizele de laborator făcute în urma consultațiilor de prevenție în trimestrul 2 al anului, pentru asigurații de peste 40 de ani, au fost cele pentru detectarea cancerului la prostată. Este vorba despre o analiză care poate fi făcută gratuit la această categorie de vârstă, la recomandarea medicului de familie.
Investigațiile care se recomandă sunt:
Hemoleucogramă completă
VSH
Glicemie
Colesterol seric total
LDL colesterol
Creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată – RFGe
PSA la bărbaţi
TGO
TGP
determinarea raportului albumină/creatinină urinară
senologie imagistică la femei (mamografie)
examen Babeş-Papanicolau la 2 ani la femei simptomatice,
TSH şi FT4 la femei

Este dreptul tău să cunoști care sunt serviciile pe care le poți accesa!
Sub îndemnul Mergi la medic, ai grijă de sănătate ta, în fiecare săptămână, CNAS vă informează cu privire la serviciile medicale de prevenție care se acordă gratuit prin sistemul asigurărilor de sănătate.

̦ ̆ ̦?

La sfârșitul primului trimestru al acestui an, erau 143.033 asigurați incluși în programul național de oncologie. Descoperit în stadiu incipient, cancerul poate fi tratat mult mai ușor.
În total, în trimestrul al II-lea, pentru grupa de vârstă peste 40 de ani, medicii de familie au acordat 14.401 consultații de prevenție, cele mai multe în:
București – 2369
Timiș – 1474
Neamț – 877
Arad – 818

În aceeași perioadă, au fost efectuate 219.530 analize de laborator ca urmare a biletelor de trimitere eliberate de medicii de familie urmare acordării consultațiilor de prevenție pentru această grupă de vârstă, dintre care:
177.888 antigen PSA la bărbaţi (marker util în detectarea cancerului la prostată)
15.316 Mamografii analogice în 2 planuri (detectarea cancerului mamar)
26.326 Examen Babeş-Papanicolau la 2 ani la femei simptomatice ( detectarea cancerului de col uterin)

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.