TEST gratuit Babeş-Papanicolau: cine poate face, când, unde?

TEST gratuit Babeş-Papanicolau: cine poate face, când, unde? Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai comune și ucigătoare. Testarea poate salva vieți

Cancerul de col uterin provoacă drame atunci când nu este depistat la timp şi tratat.

Este o boală îngrozitoare, un ucigaş lent, care, din păcate, afectează femeile tinere, cu vârsta între 30-40 de ani, cu copii mici, provocând adevărate drame, prea multe în România.

Ucigașul tăcut

Cancerul de col uterin, numit şi “ucigaşul tăcut”, este o afectiune care progresează lent. De aceea, o modalitate de a-l preveni este testarea periodică.

Testul Babes-Papanicolau poate pune în evidenţă orice fel de schimbări care apar în zona colului uterin, putând preveni în acest fel o evolutie patologică.

De multe ori, femeile se neglijează, ajung prea târziu la medic, când nu se mai poate trata…

Așadar, testarea salvează vieți. Să facem asta măcar o dată pe an! Este pentru nostru, al femeilor, dar și pentru cei dragi.

Și nu este vorba doar de testele de rutină pentru obstetrică-ginecologie sau pentru depistarea unui cancer de col uterin.

Analize și teste de rutină este bine să facem măcar o dată pe an.

Indiferent de vârstă, testarea este vitală în multe cazuri. Iar atunci când avem șansa de a ne testa GRATUIT, chiar nu mai avem scuze!

Caravana mobilă pentru testare GRATUITĂ

Doamnele și domișoarele cu vârste cuprinse între 24 și 29 de ani se vor putea testa gratuit, în perioada 1 – 3 iulie, la Festivalul Vibe. 

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va prezentă în perioada 1-3 iulie la Festivalul VIBE, unde se poate face testarea gratuită Babeş-Papanicolau.

Totodată, persoanele care vor să afle mai multe detalii despre cancerul de col uterin vor putea afla informații de la voluntarii prezenți la festival, concomitent cu această caravană.

“Întrucât Festivalul VIBE este un eveniment cu caracter cultural şi educativ pentru tinerii între 15-35 ani, un spațiu unde aceştia pot să-și exprime opiniile și  să participe la work-shop-uri pe teme actuale și importante pentru generațiile lor.

Ca medic consider că educaţia pentru sănătate este primordială şi prin participarea echipei de management la acest festival organizăm un focus grup pentru femei, pentru conştientizarea importanţei prevenirii cancerului de col uterin.

De asemenea, caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă pe tot parcursul festivalului, oferind tinerelor între 24-29 de ani posibilitatea de a se testa şi de a beneficia de un consult de specialitate gratuit”,

a declarat Dr. Cosmina UZUN, manager proiect, pentru Doctorul Zilei.

Unde se mai pot face testări

Potrivit dr, Cosmina UZUN, „femeile care nu ajung la caravana mobilă, dar doresc să se testeze, o pot face în cadrul reţelei de screening a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

În acest sens, există un serviciu special de telefonie rezervat exclusiv participantelor la
screening: Call-Center 0739.727.187”, a mai explicat medicul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Astfel, va fi asigurat accesul facil al femeilor sănătoase la serviciile medicale de screening în regim ambulatoriu, prin programarea prealabilă telefonică in intervalul orar 08.00-16.00 (luni-vineri).

Acordarea serviciilor medicale de screening, respectiv test Babeș-Papanicolaou (prin citologia cervicală clasică și prin citologie lichidă) și testarea HPV în regim ambulatoriu se realizează astfel:

– În Cabinetul de obstetrică-ginecologie, camera 4064 (Luni-miercuri-vineri: 12.00-16.00; Marti și joi: 14.00-18.00), servicii medicale asigurate de către medicii specialişti/primari de obstetrică-ginecologie din cadrul Secţiei Clinice Obstetrică-ginecologie.

– În Cabinetul de planificare familială, camera 4029, (Luni-miercuri-vineri: 12.00-16.00; Marti și joi: 14.00-18.00), de către cei doi medici de obstetrică- ginecologie.

Leontina Pop s-a alăturat luptei împotriva cancerului de col uterin

Recent, cunoscuta și îndrăgita solistă de muzică populară, Leontina Pop, s-a alăturat cauzei medicilor din Târgu Mureș.

Solista îndeamnă femeile, în special pe cele tinere, să renunţe pentru câteva minute la tot ceea ce au de făcut şi să meargă la testare, în speranţa că astfel poate fi evitată o dramă. Descoperit la timp, cancerul de col uterin se poate vindeca.

“Dragele mele prietene – domnişoare, neveste, soţii şi bunici – dacă facem testul pentru a depista la timp cancerul de col uterin vom petrece alături de cei dragi mulţi ani şi zile frumoase. Testaţi-vă pentru a rămâne sănătoase! O viata sănătoasă, este o viaţă frumoasă!

Sunt făloasă şi fericită să fac parte din acest proiect şi îndemn toate femeile să participle la testare”, a transmis Leontina Pop tuturor femeilor.

 

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

9 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

10 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

10 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

11 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

11 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra