Sari la conținut

Testul banal care poate diagnostica artrita cu o acurateţe de 98%

Foto: Tung Lam - Pixabay
Crizele de artrită reumatoidă provoacă dureri puternice

Durerea de genunchi și slăbirea ligamentelor sunt probleme care apar frecvent în rândul persoanelor sedentare sau care suferă de obezitate, dar şi în rândul vârstnicilor.

Dar se pare că avansul tehnologiei promite identificarea precisă, în doar câteva minute, a artritei reumatoide şi osteoartritei. O nouă abordare, dezvoltată de cercetători din Coreea de Sud, permite diferenţierea între cele două afecţiuni, precum şi evaluarea severităţii bolii, totul dintr-o cantitate infimă de lichid sinovial, descoperire care ar putea redefini standardele în reumatologie.

Noua platformă de diagnostic ar putea îmbunătăţi considerabil metodele actuale care implică de obicei mai multe teste şi examinări prin imagistică. Bazat pe inteligenţa artificială (AI), testul poate diagnostica osteoartrita şi artrita reumatoidă cu o acurateţe de 98,1%, analizând doar o mică probă de lichid din articulaţii (lichid sinovial).

Testul rapid nu doar că diferenţiază cele două forme comune de artrită, dar poate evalua severitatea artritei reumatoide, permiţând medicilor să personalizeze tratamentele mai eficient.

Platforma funcţionează cu ajutorul unui senzor sofisticat cu nanoparticule de aur, integrat cu analiza bazată pe învăţare automată, şi oferă rezultate mai rapide, mai ieftine şi mai precise decât testele de sânge existente sau investigaţiile imagistice.

Potrivit studiului publicat în revista Small, şi citat de News.ro, acest sistem oferă o soluţie practică, rentabilă şi cu potenţial de implementare pe scară largă pentru diagnosticarea artritei în unităţile clinice.

Importanţa diagnosticului rapid în artrită

În cazul milioanelor de pacienţi care se confruntă zilnic cu dureri articulare, stabilirea rapidă a formei de artrită are o importanţă majoră. Deşi aceste afecţiuni împărtăşesc simptome precum durerea şi inflamaţia articulară, cauzele şi tratamentele lor sunt fundamental diferite.

Osteoartrita rezultă în principal din uzura mecanică a articulaţiilor, în timp ce artrita reumatoidă este cauzată de un atac al sistemului imunitar asupra articulaţiilor.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În prezent, medicii folosesc chestionare, teste imagistice şi analize de laborator pentru a diagnostica artrita – metode care pot fi consumatoare de timp, costisitoare şi, uneori, neconcludente, mai ales în stadiile incipiente.

Testele actuale de biopsie lichidă au o acurateţe de 70–80%, iar rezultatele generează dificultăţi în identificarea corectă a pacienţilor în fazele timpurii ale bolii.

Noua metodă utilizează o tehnică numită Spectroscopie Raman îmbunătăţită de suprafaţă (SERS), care poate detecta cantităţi minuscule de molecule prin captarea vibraţiilor unice ale acestora, ca o amprentă chimică.

Atunci când pacienţii se prezintă cu dureri şi inflamaţii articulare, medicii ar putea folosi această tehnologie pentru a determina rapid dacă este vorba despre osteoartrită sau artrită reumatoidă, şi, în acest ultim caz, pentru a evalua severitatea bolii. Acest diagnostic rapid ar permite planuri de tratament mai timpurii şi mai precise, îmbunătăţind potenţial rezultatele pentru milioane de pacienţi din întreaga lume.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel