Sari la conținut

TOP 10 sfaturi pentru un concediu fără griji şi probleme medicale

vacanta
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Indiferent dacă alegem un concediu într-o destinație rurală, urbană, națională sau internațională, precauțiile ar trebui să înceapă chiar din momentul în care ne facem bagajul.

Cremă de protecție solară, spray împotriva țânțarilor, o trusă de prim ajutor – sunt doar câteva dintre produsele recomandate de luat în bagajul de vacanță pentru a te bucura de un concediu liniştit şi fără probleme medicale.

„Să-ți pregătești bagajul cu atenție înseamnă să fii pregătit pentru eventuale probleme de sănătate care ți-ar putea strica relaxarea sau distracția”, explică Julio Maset, medic la Cinfa. Printre aceste probleme, el menționează „tulburările digestive, arsurile solare sau înțepăturile de insecte” – toate capabile să-ți compromită concediul, potrivit Mediafax.

Pentru o cazare reușită la malul mării rezervă unul din partamentele:

  • Apartament Beatrice în Odyssey Spa&Pool cu parcare asigurată. From Beatrice whit love! Pentru a vedea disponibilitatea Beatrice Apartament accesează aici
  • Apartament Niko în Infinity Beach Resort de Alezzi cu parcare asigurată. For the perfect seasyde holidey!  Pentru a vedea disponibilitatea Niko Apartament accesează aici
  • Apartament Nikola în Infinity Beach Resort de Alezzi cu parcare asigurată. Discover your perfect stay! Pentru a vedea disponibilitatea Nikola Apartament accesează aici

Iată 10 măsuri esențiale pentru a preveni sau gestiona micile incidente care pot apărea în vacanță:

1. Mănâncă sănătos

Constipația este frecventă în călătorii – consumă alimente bogate în fibre (fructe și legume) și evită mâncărurile crude sau insuficient gătite. Fă puțină mișcare zilnic.

2. Hidratează-te corect

În special pe caniculă, bea cel puțin doi litri de apă pe zi. Dacă mergi într-o țară tropicală, consumă doar apă îmbuteliată.

3. Luptă cu decalajul orar (jet lag)

Dacă ajungi dimineața la destinație, încearcă să dormi în avion; dacă ajungi seara, culcă-te devreme. Alimentele bogate în melatonină sau suplimentele alimentare te pot ajuta să-ți reglezi somnul.

4. Poartă haine lejere și mișcă-ți picioarele frecvent

Astfel previi retenția de lichide și îmbunătățești circulația sângelui.

5. Ai grijă de picioarele tale

Când faci turism, poartă încălțăminte confortabilă, cu talpă moale, și șosete din bumbac pentru a evita bătăturile, bășicile sau transpirația excesivă.

6. Protejează-te de soare

Poartă pălării și ochelari de soare. Folosește cremă cu factor de protecție de minimum 30 și aplic-o din nou după baie sau transpirație.

7. Nu sta cu costumul de baie ud pe tine

Umezeala favorizează apariția bacteriilor și poate duce la infecții urinare. Schimbă-te cât mai repede în haine uscate.

8. Fă-ţi vaccinurile necesare

Dacă mergi într-o țară tropicală, consultă un Centru de Vaccinare Internațională cu cel puțin două luni înainte de plecare pentru a afla ce vaccinuri sunt necesare.

9. Ferește-te de înțepăturile de insecte

Evită parfumurile dulci, poartă haine lejere care să-ți acopere corpul, folosește plase contra țânțarilor și aplică repelent special.

10. Ia cu tine o trusă de prim ajutor și medicamentele necesare

Potrivit medicilor, aceasta trebuie să includă dezinfectanți (apă oxigenată sau betadină), tifon steril, foarfecă, plasturi, un termometru, medicamente pentru febră, rău de mișcare, diaree sau alergii.

trusa de vacanță
Sursă foto: Shutterstock

Dacă urmezi un tratament pentru o boală cronică, ia-ți medicația în ambalajul original și cu prospect, pentru a evita probleme la vamă în cazul unei călătorii în străinătate.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel