Sari la conținut

TOP 5 sfaturi de la medici: Cum să NU ajungi la Urgenţe de Paşte!

Masa de Paște
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Mâncare de Paște

În a doua zi de Paşte, multe persoane resimt deja efectele festinului culinar din Ziua Învierii şi de aceea medicii recomandă să-i dați stomacului o pauză: mâncați mai multe legume, verdețuri, beți multă apă.

Potrivit medicului nutriționist Evgenia Belinskaya, după un ospăț festiv veţi resimțiți greutate în stomac, balonare și oboseală, iar acest lucru poate fi evitat fără a renunța la mâncărurile dvs. preferate. Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să nu vă pierdeți energia și tonusul cu ocazia sărbătorilor pascale.

  1. Nu săriţi peste micul dejun

„Începe ziua cu dreptul – nu sări peste micul dejun. Alege o masă ușoară cu proteine – ouă cu legume sau iaurt grecesc cu nuci. Acest lucru te va ajuta să nu mănânci în exces la prânz”, spune medicul.

  1. Beți mai multă apă

Beți un pahar de apă înainte de mese, deoarece vă va ajuta să vă simțiți sătul mai repede. Dar este bine să limitați băuturile zaharoase și carbogazoase pentru a evita balonarea.

  1. Porții potrivite

„Alege proporțiile potrivite – umpleţi jumătate din farfurie cu legume, un sfert cu proteine (carne, pește, ouă) și încă un sfert cu carbohidrați complecși (cereale, pâine integrală). În acest fel vă veți simți sătul, dar fără riscuri de indigestie şi balonare”, ne sfătuiește nutriționistul.

  1. Activitate fizică după cină

„Faceţi puţină activitate fizică după o masă copioasă – în loc să vă tolăniţi pe canapea, ieșiți la o plimbare sau faceți exerciții ușoare – acest lucru va ajuta digestia. Bucurați-vă de deserturi, dar cu moderație – nu renunțați la cozonac şi pască, dar mâncaţi încet și puţin”, mai spune specialistul.

Recomandări pentru o digestie sănătoasă

Dacă simțiți o greutate în stomac după sărbătorile pascale, iată câteva sfaturi de la medic pentru a vă ameliora starea.

Apă caldă sau ceai

Beți un pahar de apă caldă cu lămâie sau ceai de plante (mentă, mușețel, ghimbir) pentru a îmbunătăți digestia.

Mersul pe jos

Mișcarea ușoară va ajuta organismul să digere mai repede alimentele și să evite balonarea.

Consumul de alimente fermentate

Kefir, iaurt sau brânză de vaci vor ajuta intestinele să lucreze eficient.

Nu vă întindeți imediat după masă

Faceți o scurtă plimbare după masă pentru a evita arsurile la stomac.

Folosiţi preparate enzimatice 

În cazuri extreme, puteți utiliza produse farmaceutice pentru a îmbunătăți digestia, dar este mai bine să nu abuzați de ele.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel