Din cuprinsul articolului
Dacă doriți să vă îmbunătățiți dieta, ar trebui mai întâi să aruncați o privire la cele mai nesănătoase alimente pe care le consumați. Odată ce ați identificat aceste alimente, puteți învăța cum să le înlocuiți cu opțiuni mai sănătoase. Văzând alimentele printr-o lentilă „bună” sau „rea”, totuși, poate face deciziile mai dificile. Dacă ar fi atât de ușor! Probabil că oamenii nu ar mai mânca anumite alimente dacă ar putea identifica instantaneu nivelul lor de sănătate.
Majoritatea celor mai dependente și nesănătoase alimente sunt tentante pentru că conțin grăsimi și carbohidrați. Acestea conțin de obicei zaharuri adăugate, sare și alte lucruri care vă fac să reveniți mușcătură după mușcătură. Dieteticienii încurajează oamenii să mănânce mai mult din anumite lucruri și să reducă sau să înlocuiască consumul de alimente nesănătoase. Fructele, legumele, nucile, semințele, leguminoasele, cerealele integrale și proteinele slabe vă oferă nutrienți care vă fac să nu mai doriți să mâncați alte lucruri nesănătoase.
Atunci când înțelegeți modul în care diferite alimente vă afectează sănătatea, puteți face alegeri alimentare mai sănătoase și în cunoștință de cauză. Continuați să citiți pentru a afla mai multe despre cele mai rele alimente pe care să le consumați, împreună cu sugestii pentru alternative mai sănătoase.
Sucuri
Aceste băuturi spumoase și zaharoase sunt greu de rezistat și pot fi un obicei greu de abandonat. Sucurile și alte băuturi zaharoase cresc riscul de carii dentare, diabet de tip 2, creștere în greutate și obezitate. În loc să încurajați trecerea de la sucurile obișnuite la sucurile dietetice, cel mai bine este să vă reduceți consumul general. De asemenea, puteți înlocui sifonul cu apă, apă minerală sau ceai. În mod ideal, creșteți consumul de apă cât mai mult posibil, dar nu folosiți acele pachete cu arome!
Cartofi prăjiți
De cele mai multe ori, cartofii prăjiți sunt de obicei prăjiți în uleiuri nesănătoase, în special în restaurantele fast-food. Ei sunt asezonați abundent cu sare și sunt bogați în grăsimi saturate și calorii. Dacă obișnuiți să consumați în mod regulat alimente prăjite, puteți crește riscul de boli de inimă, obezitate și alte afecțiuni cronice. Vă puteți bucura în continuare de cartofi sau cartofi dulci sub formă de cartofi prăjiți, dar luați în considerare coacerea lor sau gătirea lor într-o friteuză cu aer. Folosiți ulei de măsline sau ulei de avocado pe cartofi pentru a-i obține crocanți.
Gogoși
Când cineva de la birou aduce o cutie de gogoși, este foarte greu să reziști tentației. Toată lumea adoră o gogoașă bună! Problema este că gogoșile nu oferă prea multe din punct de vedere al sănătății. Gogoșile sunt prăjite în uleiuri rafinate și prelucrate și conțin, de obicei, niveluri ridicate de zahăr, făină albă albită și grăsimi trans. Conținutul ridicat de zahăr poate duce la o creștere bruscă a glicemiei care se termină cu o cădere și mai mare. Dacă aveți poftă de produse de patiserie, o brioșă sau un chec de casă este o opțiune mai bună. Prin coacerea propriei bunătăți, puteți folosi ingrediente mai bune, cum ar fi făina integrală, uleiul de avocado, și puteți reduce conținutul de zahăr sau îl puteți înlocui cu sos de mere, sirop de arțar sau curmale.
Carnea procesată
Șunca, hot-dogii și mezelurile precum bologna, șunca și curcanul sunt bogate în sodiu, calorii și alte ingrediente procesate. Consumul unei cantități mari din aceste alimente poate crește riscul de hipertensiune arterială și colesterol ridicat, doi factori de risc pentru bolile de inimă. Cercetările indică faptul că carnea procesată are un impact mai semnificativ asupra riscului de boli de inimă decât carnea roșie neprocesată sau carnea de pui. Carnea procesată conține, de asemenea, substanțe chimice cancerigene, datorită nivelului de agenți cancerigeni. Încercați să optați pentru surse de proteine slabe, cum ar fi puiul la grătar, peștele sălbatic capturat, tempeh sau tofu, în locul cărnurilor procesate. Aceste alternative oferă proteine mai bune, fără aditivi nocivi.
Pâinea albă
Unele persoane își pot exprima îngrijorarea cu privire la cantitatea de pâine pe care o consumă și, ocazional, încearcă să o elimine din dieta lor. Este bine să evitați pâinea albă, dacă puteți,deoarece este de obicei făcută din făină rafinată, care a fost lipsită de fibre și nutrienți în timpul procesării. De aceea, consumul de pâine albă poate duce la creșteri rapide ale glicemiei și poate duce chiar la creștere în greutate, rezistență la insulină și alte probleme metabolice. Pâinea integrală și cea multigrain sunt alternative bune, deoarece conțin de obicei mai multe fibre, vitamine, minerale și ajută la stabilizarea glicemiei.
Burgeri fast-food
Dacă mâncați în mod regulat hamburgeri din unitățile fast-food, vă va fi dificil să depășiți obstacolele legate de sănătate. Acești burgeri sunt bogați în grăsimi saturate, sare și zaharuri adăugate. În timp, toate aceste ingrediente pot crește riscul de diabet, boli cardiovasculare și obezitate. Dacă doriți să vă bucurați de un burger, înlocuiți în mod regulat carnea de vită tocată cu carne tocată de curcan sau folosiți pește sălbatic capturat. Evitați cu totul fast-food-urile și nu credeți că mezelurile vegane sau anumite chiftele vegetariene sunt mai sănătoase. Acestea sunt, de asemenea, bogate în ingrediente procesate și sodiu.
Chipsuri
Cât de captivante și uimitoare sunt chipsurile de cartofi? Ei bine, chipsurile de cartofi sunt calorii goale deoarece nu au suficientă valoare nutritivă. Chipsurile sunt bogate în grăsimi și sărace în proteine și fibre. În loc să ronțăiți chipsuri de cartofi, optați pentru gustări cu valori nutriționale mai ridicate, cum ar fi năutul prăjit, nucile și semințele sau chipsurile cu alge marine. Există mai multe opțiuni de gustări decât pungile de chipsuri de cartofi.
Alcoolul
Alcoolul este o problemă delicată, deoarece mulți oameni pot exagera. Evitarea alcoolului este, de asemenea, o luptă constantă pentru persoanele cu probleme de dependență. Alcoolul, la fel ca chipsurile, are calorii goale, iar consumul excesiv de alcool poate crește riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă, declin cognitiv și accident vascular cerebral. Mocktail-urile, apa minerală sau sucurile proaspăt preparate sunt opțiuni mai sănătoase pentru organism, nu doar pentru ficat și pancreas.