Categories: Expertul zilei

Truc pentru a te simți sătul cu puțină mâncare. Dr. Mihaela Bilic: „Digestia începe în gură……”

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a scris pe rețelele sale de socializare despre modul în care ne putem potoli foamea, consumând mai puţine alimente care pot duce la îngrăşare.

Dieta, sportul, sunt doar câteva metode la care apelează persoanele care își doresc să piardă câteva kilograme, însă de multe ori rezultatele se obţin greu şi în timp. Pentrui a veni în sprijinul persoanelor care vor să slăbească, dr. Mihaela Bilic oferă cel mai prețios truc pentru a ne simți plini chiar și cu mâncare puțină.

Rolul masticației, multiplu

Potrivit medicului, nu dieta sau sportul sunt cheia succesului, ci masticația. Atâta vreme cât vom mesteca corespunzător alimentele, ne vom simți în scurt timp sătuli, chiar și cu puțină mâncare.

„Digestia începe în gură…… Și ăsta este motivul pentru care înțelepții budiști ne sfătuiesc să mestecam până și apa! Rolul masticației este multiplu: reduce dimensiunea bucăților de mâncare ca să putem să le înghițim, umidifică și înmoaie alimentele, fragmentează fibrele și facilitează acțiunea salivei, care are rol în digestia glucidelor.

Doar la gândul mâncării, înainte de a introduce prima îmbucătură în gură, glandele salivare încep să secrete salivă. Există 2 tipuri de salivă: cea produsă în partea anterioară a gurii, cu rol de umidificare a alimentelor și cea produsă în fundul gurii, mai vâscoasă, destinată lubrifierii pasajului spre esofag”, scrie Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

Mestecă de 20-30 de ori fiecare înghițitură de mâncare

Conform medicului, „saliva conține enzime numite amilaze care declanșează digestia chimică a glucidelor încă din cavitatea bucală. Lanțurile lungi de amidon din pâine, paste făinoase, cartofi sau orez încep să fie fragmentate în molecule mai mici de glucoză.

Această primă etapă a digestiei, care se realizează în gură, este esențială și indispensabilă- să mesteci de 20-30 de ori fiecare înghițitură de mâncare este cel mai bun obicei pentru o digestie corectă.

În plus mestecatul îndelungat este un element care ne protejează de lăcomie- nu doar digestia e ajutată, ci și senzația de sațietate, care se instalează mai rapid. Pierdeți timp mestecând, veți constata cu surprindere că vă săturați cu mai puțină mâncare”, explică Mihaela Bilic.

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

23 de minute ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

53 de minute ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

o oră ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

2 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

2 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

3 ore ago

Citeste si: