Sari la conținut

Truc pentru a te simți sătul cu puțină mâncare. Dr. Mihaela Bilic: „Digestia începe în gură……”

Mihaela Bilic
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Medic, despre nutriție

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a scris pe rețelele sale de socializare despre modul în care ne putem potoli foamea, consumând mai puţine alimente care pot duce la îngrăşare.

Dieta, sportul, sunt doar câteva metode la care apelează persoanele care își doresc să piardă câteva kilograme, însă de multe ori rezultatele se obţin greu şi în timp. Pentrui a veni în sprijinul persoanelor care vor să slăbească, dr. Mihaela Bilic oferă cel mai prețios truc pentru a ne simți plini chiar și cu mâncare puțină.

Rolul masticației, multiplu

Potrivit medicului, nu dieta sau sportul sunt cheia succesului, ci masticația. Atâta vreme cât vom mesteca corespunzător alimentele, ne vom simți în scurt timp sătuli, chiar și cu puțină mâncare.

„Digestia începe în gură…… Și ăsta este motivul pentru care înțelepții budiști ne sfătuiesc să mestecam până și apa! Rolul masticației este multiplu: reduce dimensiunea bucăților de mâncare ca să putem să le înghițim, umidifică și înmoaie alimentele, fragmentează fibrele și facilitează acțiunea salivei, care are rol în digestia glucidelor.

Doar la gândul mâncării, înainte de a introduce prima îmbucătură în gură, glandele salivare încep să secrete salivă. Există 2 tipuri de salivă: cea produsă în partea anterioară a gurii, cu rol de umidificare a alimentelor și cea produsă în fundul gurii, mai vâscoasă, destinată lubrifierii pasajului spre esofag”, scrie Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

Mestecă de 20-30 de ori fiecare înghițitură de mâncare

Conform medicului, „saliva conține enzime numite amilaze care declanșează digestia chimică a glucidelor încă din cavitatea bucală. Lanțurile lungi de amidon din pâine, paste făinoase, cartofi sau orez încep să fie fragmentate în molecule mai mici de glucoză.

Această primă etapă a digestiei, care se realizează în gură, este esențială și indispensabilă- să mesteci de 20-30 de ori fiecare înghițitură de mâncare este cel mai bun obicei pentru o digestie corectă.

În plus mestecatul îndelungat este un element care ne protejează de lăcomie- nu doar digestia e ajutată, ci și senzația de sațietate, care se instalează mai rapid. Pierdeți timp mestecând, veți constata cu surprindere că vă săturați cu mai puțină mâncare”, explică Mihaela Bilic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel