Un bărbat care suferea de dureri puternice de spate a aflat că are un tip de cancer agresiv, după ce inițial a fost diagnosticat cu hernie de disc

Dureri puternice de spate, semn de cancer. Un bărbat de 46 de ani, care suferea de dureri de spate chinuitoare a fost diagnosticat greșit cu hernie de disc. După mai multe investigații s-a dovedit că avea cancer. 

David Windle, din Londra, a ajuns într-un punct în care nu mai putea să se miște pentru că orice mișcare îl lăsa în agonie. În ciuda numeroaselor vizite la medicul de familie, osteopat și fizioterapeut, în decembrie 2021, bărbatul în vârstă de 46 de ani avea în continuare dureri cumplite. David Windle credea că este vorba doar despre revenirea unor dureri pe care le-a avut în urmă cu câțiva ani la sala de sport, nu mai reușea să scape de chin.

De două ori, înainte de diagnosticul său final de mielom, a fost chiar trimis la Urgențe. Medicii de acolo au considerat că probabil are o hernie de disc – când țesutul moale dintre oasele din coloana vertebrală se deplasează și apasă pe nervi. Durerea a ajuns la punctul în care bărbatul se „târa în pat și nu se mai putea ridica”.

În timpul vacanței din februarie 2022, a avut nevoie de ajutorul mamei sale pentru a-și îngriji cei doi copii, Sylvie, 9 ani, și Otis, 6 ani.

Când s-a întors la serviciu după vacanță, căuta un birou gol în care să se întind doar pentru a-l ajuta să termine ziua. În cele din urmă, s-a hotărât să lucreze de acasă, sprijinit de perne.

Osteopatul său a sugerat să facă o examinare RMN și abia atunci a aflat cauza durerilor sale. Imaginile au arătat că una dintre vertebrele sale s-a dezintegrat fără o cauză cunoscută – dar i s-a spus că ar putea fi vorba de cancer.

A spus: „A fost un moment teribil. Stăteam acolo și lumea dispărea în jurul meu.” A sunat-o pe soția sa Emma  și i-a explicat că trebuie să ajungă urgent la spital.

Odată ajuns la Urgențe, medicii au analizat imaginile RMN și l-au întrebat dacă a fost implicat într-un accident de mașină sau a avut vreun traumatism. A petrecut două săptămâni internat, fiind supus la mai multe scanări și analize de sânge.

Reamintindu-și ziua în care a diagnosticul bărbatul a declarat, pentru Daily Mail: „Am decis să merg să-mi fac plimbare zilnică din patul de pe salonul spitalului, așa că m-am luptat să îmbrac centura pe care trebuia să o port și am pornit în jurul spitalului. Eu eram la etajul nouă, așa că m-am obișnuit să urc și să cobor scările ca să mă mențin în formă. Dar pe drumul spre ieșirea din salon, am trecut pe lângă spațiul în care se adună medicii și asistentele în jurul computerelor. Am auzit un doctor vorbind cu o asistentă și l-am auzit spunând: „ei bine, mielomul la 44 de ani, asta e cam nasol, nu-i așa?

Am crezut doar, „da, asta sună destul de nasol”… „Oh, la naiba, cred că vorbesc despre mine”. Așa că m-am dat un pic înapoi, doar în afara câmpului lor vizual, și am ascultat, i-am ascultat discutând despre asta. Și am crezut, bine, asta sunt eu. Acesta este diagnosticul meu.”

Dureri de spate din cauza unui tip de cancer al sângelui

Mielomul este un cancer de sânge incurabil care se dezvoltă din celulele plasmatice din măduva osoasă – țesutul poros din interiorul oaselor mari – care se multiplică necontrolat.

Simptomele pot fi dificil de distins de alte boli, durerile și oboseala fiind semne revelatoare ale bolii.

David Windle a fost diagnosticat cu un tip rar de mielom numit mielom „cu lanțuri ușoare”, care afectează doar aproximativ 20 la sută dintre pacienții cu cancer de sânge. Din cauza caracteristicilor sale, poate fi și mai greu de detectat. În cazul lui, celulele canceroase au aglomerat măduva osoasă, ceea ce înseamnă că nu a produs celulele utile care formează și regenerează osul, determinând dezintegrarea vertebrelor, cred medicii.

„Nu se uită nimeni la un bărbat de 44 de ani care merge la sală, aleargă, merge cu bicicleta și este în formă. Nimeni nu se gândește că este vorba despre un cancer incurabil. Singura problemă este că oamenii nu sunt conștienți de această boală. A trebuit să aștept să mi se distrugă coloana vertebrală înainte să fiu supus unui test pentru a dezvălui cauza,” a explicat David.

Odată ce rezultatele sale au revenit, a făcut o biopsie a măduvei osoase și a trebuie să aștepte șase săptămâni pentru a afla stadiul bolii.

Dar în perioada aceea, o veste bună care i-a adus alinare a fost că starea mielomului era considerată conform standardelor oficiale.

Au urmat patru luni de tratament chimioterapic, primind medicamentul bortezomib pentru combaterea cancerului, împreună cu tablete de steroid dexametazonă.

Bărbatul a spus că era deja copleșit emoțional, iar dexametazona amplifica aceste emoții și simțea că e pe muchie de cuțit, fiind profund afectat.

„Simptomele erau copleșitoare, iar eu nu puteam să stau acasă, așa că ieșeam și umblam pe străzi, plângând în fiecare noapte. Dar în cele din urmă, doza de dexametazonă mi-a fost redusă, ceea ce a contribuit la ameliorarea simptomelor și a făcut o mare diferență. După o pauză de două luni de la medicamente, în noiembrie 2022, am fost supus unui transplant de celule stem, urmat de încă două luni de același tratament.

Acum, iau medicamentele pentru combaterea cancerului lenalidomid și acid zoledronic, care pot preveni problemele cu oasele cauzate de mielom,” a mai spus David.

În timp ce își amintește cum a împărtășit vestea diagnosticului cu familia, recunoaște că cei mici încă nu înțeleg pe deplin.

Viața mea este acum aproape la fel ca înainte, dar le-am spus tuturor prietenilor și rudelor adulte, iar copiii mei încă nu prea înțeleg.

„Ei doar știau la momentul respectiv că am avut o durere de spate foarte puternică și că trebuie să merg la spital. Am fost în spital chiar în ziua aniversării lui Sylvie, așa că a fost destul de neplăcut. Săptămânile în care am fost diagnosticat au fost aceleași în care trebuia să mă prezint la interviuri pentru un post de director de școală. Dar acum nu mai am aceeași energie, nu mai pot face față cerințelor foarte mari ale acelei munci,” a conchis bărbatul.

Cea mai mare problemă este incertitudinea legată de recurență. Boala nu dispare, ci revine, este doar o chestiune de timp.

Pot trece luni sau ani înainte ca mielomul să devină activ din nou, dar la un moment dat pacienții experimentează recidiva, conform Myeloma UK.

 

Recent Posts

Tradițiile ne pot îmbolnăvi. De ce să NU consumăm ouăle vopsite care s-au spart în timpul fierberii

Daca ouăle vopsite de paste s-au spart în timpul fierberii, nu exista un risc major…

28 de minute ago

Ce nu ai voie să faci în Duminica Paștelui. Ține neapărat cont de aceste tradiții

Ce NU ai voie să faci în prima zi de Paște 2024. Creștinii ortodocși respectă…

58 de minute ago

Horoscop 5 mai. Află ce se întâmplă cu zodia ta în ziua de Paște: Este bine să ai garda ridicată

Horoscop 5 mai. Află ce se întâmplă cu zodia ta în ziua de Paște. Nativii…

o oră ago

Beneficiile rugăciunii în ziua de Paște. Uite care este cea mai puternică rugă

Cea mai puternică rugăciune pe care să o rosteşti în ziua de Paşte. Ajută la…

2 ore ago

Cele patru previziuni sumbre ale lui Rasputin care s-au adeverit deja

Grigori Rasputin, misticul rus și consilier al familiei regale, a fost subiectul fascinației și al…

13 ore ago

Zodii care își găsesc adevărate dragoste după Paște. Numerolog: Ei vor avea parte de o întâlnire care le schimbă viața la 180°

Mihai Voropchievici, numerolog, a dezvăluit în cadrul emisiunii Adevăruri Ascunse care sunt zodiile norocoase care…

14 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic