Din cuprinsul articolului
Blackout-ul masiv care a lăsat Spania și Portugalia fără energie electrică ar fi doar începutul unui șir lung de întreruperi sistematice, avertizează un celebru clarvăzător din Brazilia.
Atos Salome, cunoscut ca „Noul Nostradamus”, a declarat pentru FEMAIL că acest evenimentul ar fi fost o „repetiție generală” pentru un colaps global al infrastructurilor digitale și energetice.
Afirmațiile sale vin într-un context marcat de teama tot mai crescută față de atacuri cibernetice și instabilitate geopolitică, teme din ce în ce mai frecvent abordate pe agenda serviciilor de informații occidentale. Totuși, interpretările oferite de Salome par să depășească adesea limita dintre analiză și panică profetică.
„Bătălia se poartă acum prin cabluri optice, sateliți”
„Nu mai vorbim doar despre arme convenționale. Bătălia se poartă acum prin cabluri optice, sateliți și sisteme care susțin viața digitalizată a lumii moderne”, susține Salome.
În viziunea sa, ceea ce s-a întâmplat în Peninsula Iberică ar fi primul episod dintr-o „serie de prăbușiri silențioase” care vor afecta mai multe regiuni ale globului — de la America de Nord (vara aceasta), la Asia de Est (în special Japonia și Coreea de Sud, în toamnă), până la metropolele Americii Latine, cu accent pe São Paulo și Ciudad de México.
Avertismentele sale includ scenarii în care sateliții cad, internetul încetează să funcționeze, iar comunicațiile devin imposibile. „Oamenii nu vor mai ști ce se întâmplă în jurul lor”, avertizează el, sugerând un viitor apropiat în care izolarea informațională devine o formă de destabilizare deliberată.
„Banii vor înceta să existe pentru miliarde de oameni”
Anul trecut, Salome a vorbit despre dezvoltarea unor arme electromagnetice (EMI), atribuite unor state precum China și Rusia, dar și unor grupuri tehnologice obscure din Silicon Valley.
Într-un asemenea scenariu, un singur atac reușit ar putea paraliza sistemele bancare centrale și bursele internaționale. „Banii vor înceta să existe pentru miliarde de oameni”, susține el.
Prima manifestare a acestui lucru se va face simțită în septembrie 2025, când o defecțiune la scară largă va afecta sistemele de plată instantanee din Europa și SUA, provocând o panică financiară. Zonele critice sunt Londra, Paris, Berlin, New York, Tokyo și Tel Aviv.
„Evitați marile centre urbane…”
Însă zonele sigure vor fi regiunile interioare ale Spaniei, Portugaliei, părți din Brazilia (Minas Gerais și Goiás), Noua Zeelandă și părți din Canada. „Evitați marile centre urbane între octombrie 2025 și martie 2026. Instabilitatea va crește și va deveni din ce în ce mai imprevizibilă”, sfătuiește Atos.
Pe lângă tensiunile geopolitice, Salome a subliniat coincidența unei activități solare ridicate în aceeași perioadă – așa-numitul maxim solar – care ar putea exacerba perturbările electrice și tehnologice deja prezise:
„Cel mai mare pericol nu vine de la Soare, ci de la acțiunile omului, care va folosi aceste fluctuații ca acoperire pentru atacuri planificate. Omenirea a devenit victima propriei dependențe tehnologice.
Recenta pană de curent a fost doar o repetiție. Marele test va fi cum vom reacționa atunci când comunicațiile, finanțele și mobilitatea ne vor fi luate dintr-o dată”, a avertizat celebrul clarvăzător.
Dincolo de tonul apocaliptic, mesajul are și o notă practică: Salomé pledează pentru o revenire la reziliența de bază — surse alternative de energie, rețele locale de sprijin, provizii minime de alimente și apă. „Nu este sfârșitul lumii. Dar este sfârșitul unei lumi. Iar cei care înțeleg diferența, se vor adapta mai bine.”
Într-un peisaj marcat de crize suprapuse — tehnologice, geopolitice, climatice — astfel de avertismente pot părea alarmiste. Însă întrebarea esențială nu este dacă se vor adeveri toate, ci cât de pregătiți suntem pentru o lume în care fragilitatea infrastructurilor esențiale nu mai e doar o temere ipotetică.
Anchetă de amploare în Spania după blackout
Autorităţile spaniole au lansat anchete pentru a identifica cauzele uriaşei pene de curent care a lăsat Peninsula Iberică fără electricitate timp de mai multe ore, afirmând că nu pot exclude „nicio ipoteză” în acest stadiu
Luni, 28 aprilie, la ora 12:33 ora Madridului (11:33 ora României), reţeaua electrică spaniolă funcţiona fără probleme. Dar în următoarele câteva secunde, o serie de evenimente încă misterioase au provocat cea mai gravă pană de curent din istoria recentă a ţării. Autorităţile spaniole au lansat marţi anchete pentru a identifica cauzele uriaşei pene de curent care a lăsat Peninsula Iberică fără electricitate timp de mai multe ore, afirmând că nu pot exclude „nicio ipoteză” în acest stadiu, relatează AFP.

Aproape în acelaşi timp, un judecător de la Audiencia Nacional, tribunalul din Madrid însărcinat cu cazurile cele mai grave, inclusiv de terorism, a anunţat deschiderea unei anchete privind un posibil „sabotaj informatic”. Scopul acestei investigaţii este „să stabilească dacă întreruperea de curent de luni din reţeaua spaniolă de electricitate, care a afectat întreaga ţară, ar putea fi un act de sabotaj informatic împotriva infrastructurilor critice ale Spaniei şi, în caz afirmativ, dacă ar putea fi calificată drept infracţiune teroristă”.
Uniunea Europeană însăşi a dat asigurări că va „trage învăţăminte” din această pană de curent. În „strânsă colaborare” cu operatorii reţelelor de electricitate, Bruxelles-ul va examina „foarte atent cauzele” şi „gradul de pregătire” al teritoriilor vizate.
După această pană de curent excepţională, spaniolii au început să tragă învăţăminte din acest eveniment: să ai acasă un tranzistor, baterii, lumânări şi apă.