Din cuprinsul articolului
O anchetă de amploare a scos la iveală o serie de nreguli grave la un mare spital din România. Printre acestea se numără nerespectarea programului de lucru de către cadrele medicale din unitatea sanitară.
În concluziile investigaţiei se menţionează şi „atitudinea necorespunzătoare a cadrelor medicale si auxiliare faţă de pacienţi, semnalată în mai multe reclamaţii, medicamente sau materiale cu termen de valabilitate expirat, precum și emiterea nejustificată a unor cartele de acces în instituţie”.
Acestea sunt principalele nereguli identificate de Consiliul Judeţean Constanţa în urma unor controale la spitalul județean din oraşul de la Marea Neagră, care au vizat „îmbunătăţirea calității serviciilor medicale şi condiţiilor de îngrijire oferite pacienţilor”, potrivit News.ro.
Verificări extinse
„Începând cu luna noiembrie 2024, imediat după preluarea mandatului, am decis trimiterea Corpului de Control la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, aflat în subordinea instituţiei noastre. Acţiunea a avut ca obiectiv o analiză riguroasă a activităţii spitalului (a serviciilor oferite pacienţilor, stării infrastructurii, modului de lucru al personalului şi a derulării contractelor cu furnizorii de servicii)”, a anunțat șeful Consiliului Județean Constanța, Florin Mitroi.
Consultaţii nedecontate de CNAS, în afara programului
El a precizat că în urma verificărilor au fost găsite multiple disfuncţionalităţi, unele grave, care au impus măsuri imediate. Astfel, în privinţa consultaţiilor în ambulatoriul spitalului, o parte semnificativă a consultaţiilor se realizau în afara sistemului informatic, fără decontare de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi în afara programului stabilit.
De asemenea, a fost constatată şi lipsa de specialişti în ambulatoriul Integrat, în special absenţa unui medic cardiolog.
Alte nereguli descoperite au fost: nerespectarea programului de lucru de către cadrele medicale, atât superioare, cât şi medii, conform condicilor de prezenţă şi graficelor analizate, atitudinea necorespunzătoare a cadrelor medicale şi auxiliare faţă de pacienţi, semnalată în mai multe reclamaţii, diferenţe de stoc şi medicamente/materiale cu termen de valabilitate expirat, emiterea nejustificată a unor cartele de acces în instituţie, spaţii improprii, atât în clădirea principală, cât şi în secţiile exterioare – exemplu: secţia de urologie cu tâmplărie degradată, subsoluri insalubre şi cu infiltraţii de apă care puneau în pericol structura clădirilor.
Totodată, au fost identificate fonduri cheltuite ineficient în relaţia cu furnizorii privaţi, în special pentru servicii de laborator şi servicii imagistice, deşi, cum este cazul acestora din urmă, Spitalul deţinea echipamente funcţionale.
Nereguli privind hrana pacienţilor
De asemenea, au fost constatate nereguli privind porţiile de hrană: livrarea unui număr mai mare de porţii decât cel justificat, inclusiv pentru pacienţi care nu consumau hrană solidă, iar în cadrul serviciului de catering au fost identificate deficienţe privind normele igienico-sanitare ale personalului, fiind luate măsuri pentru remediere.
„Multe dintre aceste probleme au fost remediate. Altele sunt în curs de remediere. Suntem atenţi la nevoile cetăţenilor şi căutăm soluţii permanent ca să rezolvăm deficienţele. Radiologia spitalului a preluat toate investigaţiile imagistice în intervalul de zi, reducând considerabil costurile cu furnizorii privaţi.
La Unitatea de Primiri Urgenţe a devenit funcţional un serviciu propriu de imagistică. Contractul cu furnizorul privat de analize medicale a încetat. A fost reînfiinţat laboratorul propriu al spitalului, cu sprijin temporar din partea Spitalului de Boli Infecţioase. Recent, Laboratorul de Microbiologie a devenit complet funcţional în cadrul SCJU”, a mai declarat Florin Mitroi, președintele CJ Constanța. El a adăugat că reprezentanţii Corpului de control continuă verificările la Spitalul Judeţean Constanţa.