Un medic avertizează: Acesta este cel mai important simptom în cancerul de colon

Din cuprinsul articolului

Simptome de cancer de colon. Cancerul de colon este o problemă de sănătate comună, fiind a treia cauză de cancer la nivel global, după cancerul de prostată și de sân, și a doua cauză principală de deces din cauza cancerului. Aproximativ 20% din cazuri au o componentă ereditară, dar majoritatea sunt cazuri sporadice și pot fi influențate de factori de risc evitabili.

Obezitatea, lipsa activității fizice, consumul excesiv de carne roșie prelucrată termic (cum ar fi cea prăjită în ulei), dieta bogată în grăsimi animale și săracă în legume și fructe sunt printre cei mai importanți factori de risc. De asemenea, diabetul zaharat, vârsta peste 50 de ani și antecedentele familiale de cancer colorectal sunt asociate cu un risc crescut de dezvoltare a bolii.

Simptomele cancerului de colon pot fi vagi și nespecifice, dar includ balonări, crampe abdominale, pierdere inexplicabilă în greutate și constipație recentă. Este important ca aceste simptome să fie investigate de către un medic pentru a exclude sau confirma prezența cancerului de colon.

Simptome de cancer de colon

”Semnul de alarmă cel mai important este rectoragia (sânge în scaun). Rectoragiile pot să nu fie evidente, astfel încât pot duce la apariția unei anemii cu deficit de fier exprimată clinic prinpaloare. Testul de suspiciune diagnostică este testul hemoragiilor oculte în scaun; un test pozitiv impune continuarea investigațiilor cu examenul colonoscopic; un test negativ nu exclude diagnosticul de CRC. Colonoscopia trebuie efectuată la recomandarea medicului gastroenterolog în cazul suspiciunii clinice de CRC, anemie cu pierdere de fier, vârstă peste 50 ani, rude de gradul I cu CRC, pacienți cu diabet zaharat tip 2”, a explicat dr. Mihăiță Pătrășescu, medic specialist gastroenterologie la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”, pentru Agerpres.

El a precizat că markerii tumorali nu sunt suficient de sensibili sau specifici pentru a putea fi recomandați ca test diagnostic, o astfel de analiză fiind antigenul carcinoembrionar — ACE.

Polipii colonici sunt leziuni benigne cu potențial important de transformare în CRC. Rezecția colonoscopică a acestor polipi (atunci când este posibilă) este un gest important ce previne apariția CRC. Tratamentul cancerului colorectal impune consultarea medicului chirurg și a medicului oncolog. Tratamentul chirurgical al CRC în stadiile precoce permite o supraviețuire de 90% la 5 ani după operație; de aceea, este necesar un diagnostic precoce”, a punctat dr. Pătrășescu.

Potrivit acestuia, pentru reducerea riscului de cancer colorectal un stil de viață sănătos poate fi foarte eficient: eforturi fizice zilnice chiar și de intensitate mică, tratamentul obezității, întreruperea fumatului și alcoolului, creșterea cantității de fibre vegetale din dietă, reducerea preparatelor din carne roșie

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

o oră ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

2 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

2 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

3 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

3 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

4 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia