Categories: Expertul zilei

Un medic român anunță valul 6! „Semnalul de alarmă este clar/ Chiar dacă CCR a zis că ordonanța e neconstituțională, noi trebuie să purtăm masca”

Un medic român anunță valul 6! „Semnalul de alarmă este clar/ Chiar dacă CCR-ul a zis că ordonanța e neconstituțională, noi trebuie să purtăm masca”.

„A spune acum că lucrurile se vor încheia este, după părerea mea, o greşeală”, a declarat medicul Emilian Popovici, cadru didactic la UMF Timișoara și vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, în cadrul conferinţei „Doi ani de pandemie COVID-19 în România”, organizată de Academia de Ştiinţe Medicale.

Emilian Popovici: „Semnalul de alarmă este clar”

Ca argument, Popovici citează un al cercetătorilor japonezi care arată că subvarianta BA2 a tulpinii Omicron a SARS-CoV-2 generează variante grave de boală, fiind rezistentă la unele antivirale şi la anticorpii monoclonali, dar vaccinul în doză booster îşi menţine protecţia.

„Un studiu din Japonia a comunicat că Omicron în subvarianta BA2 este mai transmisibilă cu 30-50% faţă de varianta BA1, ar genera forme grave de boală într-o măsură echivalentă cu varianta Delta, ceea ce este extrem de îngrijorător.

De când în Danemarca această subvarianta BA2 a ajuns dominantă, spitalizările şi decesele au crescut, dar în Marea Britanie şi Africa Sud, în care subvarianta este dominantă, spitalizările şi decesele au scăzut. Rămâne de văzut, însă semnalul de alarmă este clar. Studiul japonez este confirmat parţial de cercetători americani.

Subvarianta BA2 este rezistentă la unele antivirale, cum este Strovimab, şi, mai alarmant, este rezistent la anticorpii monoclonali. Subvarianta BA2 este detectată în cel puţin 74 de ţări şi dominant în cel puţin 11 ţări”, a declarat Popovici, potrivit Agerpres.

Un medic român anunță valul 6!

În același timp, epidemiologul Emilian Popovici  se arată sceptic în ceea ce priveşte finalul pandemiei.

„Vaccinurile administrate în doză booster îşi menţin o protecţie de 74%. Vestea bună este că cei care au fost infectaţi cu subvarianta BA1 şi sunt vaccinaţi prezintă o protecţie faţă de BA2.

Probabil că vor mai fi schimbări. Dar, iată că nici nu au apucat oamenii să spună prea apăsat că ne apropiem de sfârşitul valului 5, unii mai optimişti că ne apropiem de sfârşitul pandemiei şi se arată la orizont un posibil val 6.

Semnalele care vin sunt de alarmă. Varianta BA2 pare a fi comparabilă cu varianta Delta. Vom vedea dacă s-a adeverit ceea ce au comunicat japonezii. A spune acum că lucrurile se vor încheia este, după părerea mea, o greşeală”, a mai spus Popovici.

„Chiar dacă CCR-ul a zis că ordonanța e neconstituțională, noi trebuie să purtăm masca”

Mai mult, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie susține că românii ar trebui să respecte în continuare măsurile de protecție anti-covid: purtarea măștii de protecție, igiena mâinilor și distanțarea fizică în zonele aglomerate.

În ciuda faptului că CCR a decis că „ordonanța este neconstituțională”, noi ar trebui să purtăm mască, susține Emilian Popovici.

În plus, renunțarea la restricții ar trebui făcută după ce autoritățile din România văd ce se întâmplă în țările care au luat deja această decizie.

„E mult mai înțelept, din moment ce avem aceste lucruri care se întâmplă în alte țări, să așteptăm să vedem care va fi evoluția la ei și să procedăm în consecință, comparând și acoperirea vaccinală.

Chiar dacă CCR-ul a zis că ordonanța e neconstituțională, noi trebuie să purtăm masca. Măsurile de protecție vor continua să fie utile o perioadă.

Eu voi avea masca tot timpul la mine, și când voi fi pe o stradă aglomerată îmi pun masca să mă protejez. Voi respecta regulile de igienă a mâinilor.

În momentul în care voi observa ceva, că unul strănută, că unul tușește, mă îndepărtez. Așa mă voi comporta până când se va anunța că Sars-CoV-2 a dispărut”, a mai spus epidemiologul, potrivit Europa Liberă România.

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

6 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

7 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

7 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

8 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

8 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra