Sari la conținut

Scenariu de coșmar! OMS: Jumătate din populația Europei se va infecta în următoarele șase săptămâni. Emilian Popovici, epidemiolog, oferă explicații

Noile valuri, provocate de varianta Omicron, au o evoluție foarte rapidă. Toate țările din Europa se confruntă cu o presiune imensă din cauza acestei tulpini contagioase. Iată ce ne așteaptă în viitorul apropiat, potrivit epidemiologului Emilian Popovici.

Cazurile de COVID-19 au atins în Europa şapte milioane în prima săptămână a acestui an, număr care s-a dublat în numai două săptămâni.

Mai mult de jumătate din populația Europei s-ar putea infecta cu tulpina Omicron în următoarele șase până la opt săptămâni, având în vedere evoluția situației epidemiologice, a declarat directorul pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Hans Kluge.

Emilian Popovici, despre anunțul OMS

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, conferențiar universitar doctor Emilian Popovici, a susținut la RRA că afirmația directorului Hans Kluge ar putea fi cât se poate de adevărată.

„Este foarte posibil și chiar probabil să se întâmple acest lucru și vedem asta din felul în care evoluează această infecție, şi aici mă refer, în primul rând, la infecția cu varianta Omicron, și dacă urmărim doar cifrele din Franța și vedem că au ajuns aproape de 400.000 de infecții noi pe zi, depistate prin teste – și efectuează un număr semnificativ de teste – și dacă avem în vedere și aprecierea făcută de oficialii francezi, astăzi, că de fapt numărul real de infecții probabil că depășește 500.000, probabil chiar 600.000 de infecții noi pe zi, ne dăm seama că estimarea făcută de Organizația Mondială a Sănătății poate fi corectă.

Această variantă excelează prin transmisibilitate, deci prin numărul foarte mare de infecții pe care îl generează

Deci nu excelează în gravitate, slavă Domnului, formele fiind majoritar forme ușoare, eventual formei medii și asta putem să o vedem, spre exemplu, în Israel, unde mai multe 37.000 de infecții noi pe zi, și cifrele sunt mari deja de o bună bucată de timp, au înregistrat un singur deces la care a fost detectată această variantă Omicron. În momentul în care ai o populație majoritar vaccinată nu înregistrezi decese”, a explicat Emilian Popovici.

Ce se întâmplă în România, având în vedere acoperirea vaccinală redusă?

„În cazul nostru cu puține vaccinări, mai mulți specialiști ne așteptăm la o creștere accelerată a numărului de cazuri. Şi este de așteptat asta și dacă privim numărul bazal de reproducere care deja se menține de mai mult de două săptămâni la valori semnificative peste unu, și se știe că în momentul în care cele două săptămâni se depășesc cu asemenea valori, deja încep și urmează o creștere accelerată”, a adăugat expertul.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel