Un nou test poate detecta Alzheimerul cu 10 ani înainte de apariţia primelor simptome

Cercetătorii de la Institutul de Cercetari Biomedicale de la Barcelona au dezvoltat un test care ar putea permite medicilor să depisteze boala Alzheimer cu un deceniu înainte de apariţia primelor simptome.

Experţii au descoperit un nivel mai redus de ADN în lichidul cefalorahidian al subiecţilor cu predispoziţie de a dezvolta boala Alzheimer. Această descoperire ar putea permite o diagnosticare timpurie care va da posibilitatea pacienţilor să urmeze un tratament cu mult timp înainte de apariţia simptomelor demenţei.
Ei susţin că depistarea bolii în stadiul incipient face posibilă utilizarea de medicamente pentru a preveni acumularea de materiale toxice în celulele creierului, celule care provoacă boala Alzheimer.
În prezent, singura modalitate de a diagnostica cu exactitate boala Alzheimer este post-mortem, până atunci medicii se bazează pe o serie de teste mentale.
,,Dacă constatarile noastre iniţiale vor fi confirmate de alte laboratoare, rezultatele ne vor ajuta să înţelgem mai bine cauzele bolii Alzheimer. Această descoperire ne-ar putea permite să găsim mai multe tratamente eficiente care să fie administrate în stadiul preclinic”, spune Profesorul Ramon Trullas, conducătorul echipei de la Institutul de Cercetari Biomedicale de la Barcelona

Din cercetările efectuate şi publicate în Analele de Neurologie, s-a constatat o scădere a cantităţii de ADN mitocondrial în lichidul cerebral spinal la pacienţii cu Alzheimer.

ADN-ul mitocondrial este de obicei găsit sub forma unor structuri mici, care acţionează ca adevărate centrale electrice de celule şi sunt moştenite numai pe linie maternă.

Profesorul Trullas şi colegii săi cred că un nivel scăzut din acest ADN mitocondrial poate reflecta capacitatea redusă a acestor centrale electrice de a furniza energie pentru celulele creierului.

El a spus că reducerea ADN-ul mitocondrial poate fi unul dintre primele semne de Alzheimer şi sugerează că patologia bolii începe mult mai devreme decât se credea anterior.

Echipa de cercetători suştine că se poate detecta nivelul redus de ADN mitocondrial cu un deceniu înainte de apariţia simptomelor de demenţă.

Alte semne biochimice ale bolii Alzheimer, ca de pildă proteinele care provoacă haosul în celulele creierului, apar mult mai târziu.

Recent Posts

Nostradamus a prezis soarta Bisericii Catolice: se apropie Judecata de Apoi?

Nostradamus, celebrul astrolog francez, a câștigat popularitate încă de la publicarea lucrării sale "Profețiile" în…

11 minute ago

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

10 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

10 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

11 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

11 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia